En Sıcak Konular

Obama ile görüşürken hükümeti devrildi

13 Ocak 2011 09:09 tsi
Obama ile görüşürken hükümeti devrildi BM’nin Refik Hariri suikastıyla ilgili raporunda suçlandığı iddia edilen Hizbullah, Lübnan’da hükümete verdiği desteği çekti.

11 Hizbullah bakanının istifasıyla Başbakan Saad Hariri hükümeti düştü. Tüm bunlar soruşturmada ısrar eden oğul Hariri, ABD Başkanı Obama ile görüşürken yaşandı.

LÜBNAN Başbakanı Saad Hariri, koalisyon ortağı Hizbullah ve müttefiklerinin dün 11 bakanla istifa etmesiyle siyasi krizle karşı karşıya kaldı. Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Washington’da ABD Başkanı Barack Obama ile görüştüğü dakikalarda istifalar açıklandı. İstifalar yüzünden Hariri hükümeti düştü.

Ortadoğu’da yeni kriz

Siyasi krizin ülkede yeni dini çatışma tetiklemesinden endişe duyuluyor.

Lübnan’daki kriz, 2005 yılında dönemin Başbakanı Refik Hariri’nin bombalı suikast sonucu öldürülmesiyle başladı. Ardından yapılan seçimlerde Hariri’nin oğlu Saad Hariri parlamentoda çoğunluğu kazandı. Ancak tek başına hükümet kurmaya gücü yetmedi ve Hizbullah ile koalisyon kurdu. BM’nin başlattığı baba Hariri suikasti soruşturması ise bir süre önce sonlanma aşamasına geldi. Resmen açıklanmayan soruşturmada Hariri’nin koalisyon ortağı Hizbullah’ın liderleri de suçlanıyor. Hizbullah ise suçlamayı reddediyor.

Hizbullah, Başbakan Hariri’ye önce ‘BM soruşturmasında ısrar etme’ uyarısı yaptı ardından soruşturmayla ilgili özel bakanlar kurulu toplantısı yapılması teklifinde bulundu. Aksi halde 11 milletvekiliyle istifa ederek hükümete düşürme tehdidinde bulundu. Hariri, ABD’de Obama ile görüşürken, Hizbullah Lübnan hükümetini düşürdü.

3 soruda Lübnan krizi

Temel sorun ne: 1990’ların başında iç savaşın bitmesinden sonra görece sakin olan ülke, 2005 yılında Sünni Başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesiyle yeniden istikrarsızlığa düştü. Şii Hizbullah ise, BM’nin yürüttüğü soruşturmanın hiçbir suçları olmadığı halde kendilerini hedef aldığını ve soruşturmacıların İsrail’e bilgi sızdırdığını savunuyor.

BM ne yapıyor: 2009 yılında kurulan ve terör suçları konusunda yargılama yetkisi olan ilk uluslararası mahkeme niteliği taşıyan Lahey’deki Özel Lübnan Mahkemesi’nin adaleti ortaya çıkaracağını belirtiyor. Mahkemenin kararını önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor.

Türkiye ne yapıyor: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ara bulmaya çalıştı. Erdoğan, Lübnanlı Hizbullah’ın en büyük destekçisi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad telefonla arayarak, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu uluslararası konferans önerisinde bulundu.

hurriyet



Bu haber 1,036 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,474 µs