En Sıcak Konular

Hakim açığı avukatlardan çözülecek

13 Ocak 2011 08:57 tsi
Hakim açığı avukatlardan çözülecek

Adalet Bakanlığı, CMK'nın 102. maddesinin doğurduğu yargısal sorunları çözmek için 2007 yılında yapılan düzenlemeyi genişleterek yürürlüğe koyuyor.

Buna göre; en az 5 yıllık avukatlık yapan ve 35 yaşını doldurmamış avukatlar, 6 aylık eğitimin ardından girdikleri sınavı kazanırlarsa hakim olabilecekler. Bakanlık ilk etapta 500 kişi alacak.

Tutukluluk süresini kısaltan Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlüğe girmesiyle ortaya çıkan yargı sorunları "avukat hakimlerle" çözülecek. Adalet Bakanlığı mesleğinde belirli süreyi dolduran kariyer sahibi avukatların hakim olmalarına olanak sağlayan 2007 yılındaki yasal düzenlemeyi genişleterek uygulamaya koyuyor.

Düzenleme çerçevesinde 2009 yılında açılan sınavda ancak 17 avukat hakim olmaya hak kazanmıştı. Meslek örgütleri, hakim eksikliğini avukatlarla gidermek isteyen bakanlığın bu adımının uygun olacağını dile getirdi. Bir avukatın hakim olabilmesi için en az 5 yıl avukatlık yapmış olması ve 35 yaşını doldurmamış olması gerekiyor. Bu kriterlere uyan avukatlar 6 aylık bir eğitimin ardından hakimlik mesleğine başlayabilecekler.

AÇIK SAYISI 3 BİN 500

Adalet Bakanlığı'nın yargıdaki iş yükünü azaltmak için atacağı adımlar arasında avukatların hakimliğe geçişi de yer alıyor. Bakanlığın 15 bin hakim ve savcı kadrosundan YARSAV'ın açtığı davalar ve Danıştay'ın verdiği kararlar sebebiyle 3 bin 500 kişilik bir açığı bulunuyor. Bu açığın 500 hakimlik kısmı avukatlardan kapatılmaya çalışılacak.

6 AY EĞİTİM SÜRECİ

İstinaf mahkemelerinin bir an evvel hayata geçirilmesi ve Yargıtay ile Danıştay dairelerinin sayısının arttırılması için, hakim ve savcı sayısının arttırılması gerekiyor. Bir adayın hakim olabilmesi için stajı ile birlikte 2 yıl geçiyor. Oysa yargılamanın sürekli içinde bulunan avukatlar 3 ile 6 ay arasında değişen oryantasyon eğitiminin ardından hakim olabilecekler.

YURT DIŞINDA UYGULANIYOR

Avukatların hakim olabileceği uygulamalar yıllardır birçok ülkede başarıyla uygulanıyor. İngiltere'de 50 yaşından evvel ve en az 25 yıl bilfiil icra edilmiş üstat avukatlık tecrübesinden sonra hakim olabilme hakkı elde edilebiliyor. Hakimlik 50 yaşlarının başlarındaki bir Barrister için hukuk mesleğinde erişebileceği en yüksek mevki ve en büyük şeref olarak kabul ediliyor.

35 YAŞ SINIRI DEĞİŞMELİ

Avukat Süleyman Sallı, bazı ülkelerde hakim ve savcı olabilmek için avukatlık yapmış olma zorunluluğu bulunduğuna dikkat çekti. Sallı, avukat hakimlerin adalet mekanizmasını daha canlı ve güvenli bir hale getireceğini söyledi. Avukatların kürsünün her iki tarafını da iyi bildiğini belirten Sallı, "35 yaş sınırı kesinlikle yanlış bir uygulama. Bir mesleğin en faydalı dönemi 45-50 yaşları arasıdır. Yani bir avukatın 35 yaşından sonra hakim ve savcı olamaması tecrübelerinden istifade edilmemesi olacaktır. Yaş sınırı 45-50'ye çekilmeli. Sınav yerine mülakat getirilmeli ve barodan sicil soruşturması yapılmalıdır" dedi.

yenişafak



Bu haber 1,013 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,794 µs