En Sıcak Konular

Avustralya, son yüzyılın en büyük sel felaketini yaşıyor

12 Ocak 2011 20:01 tsi
Avustralya gelmiş geçmiş en büyük sel felaketi ile karşı karşıya.

Ülkenin en önemli turistik eyaleti olan Queensland’ın çeşitli kesimlerinde yaklaşık üç haftadır etkili olan ve can kaybı ile çok büyük maddi hasarlara neden olan sel, eyaletin başkenti Brisbane şehrine kadar ulaştı.

Eyalette şimdiye kadar sel felaketinden dolayı ölenlerin sayısının en az 22 olduğu ve yaklaşık 78 kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor. Eyalet Başkanı Anna Bligh, Çarşamba günü öğleden sonra Ipswich’deki Bremer Nehri’nin yüksekliğinin 20,5 metreye ulaştığını ve daha da yükseleceğinin tahmin edildiğini belirterek halka uyarıda bulundu. Sel felaketinin etkili olduğu eyalette, 1974 yılında meydana gelen sel felaketinde nehrin 20,7 metreye kadar ulaştığı hatırlatılıyor. Nehrin en yüksek seviyeye ise yarın ulaşması bekleniyor. Bligh, sellerden dolayı 70 bin eve elektrik verilemediğini de sözlerine ekledi. Eyalet Başkanı ayrıca 20 bine yakın evin de sel suları altında kalma tehlikesi altında olduğunu kaydetti. Ülkenin en büyük üçüncü kenti olan Brisbane’da da etkili olmaya başlayan sel, Brisbane Nehri’nin de su seviyesini yükseltmeye devam ediyor. Başkan Bligh, 1974 yılında meydana gelen selde 14 kişinin öldüğünü, 300 kişinin yaralandığını ve 6 bin 700 evin zarar görerek 2 milyar doları bulduğunu söyleyerek halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Felaketzedelere moral vermek ve acil yardım çalışmalarını yerinde görmek amacıyla Brisbane şehrine giden Başbakan Julia Gillard, felaketzedelere her türlü yardım sözü verdi ve “Son yüzyılın en büyük sel felaketinden bütün Avustralyalılar olarak hep birlikte çıkacağız.” dedi.
Brisbane’de halk temel gıda ihtiyaçlarını karşılamak için alışveriş merkezlerine hücum ediyor. Birçok işyeri sahibi de işyerlerinin selden korumak amacıyla kum torbaları ile önlem almaya çalışıyor. Brisbane Belediye Başkanı Campbell Newman ise 6 bin 500’den fazla insanın bir yakını ve arkadaşı olmadığı için acil kalacak yere ihtiyacı olduğunu söyledi. 

cihan



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,525 µs