En Sıcak Konular

İTO Başkanı: 2013'e kadar başkanım

12 Ocak 2011 17:48 tsi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, görev süresinin 2013 yılında dolacağını belirterek, "Arzum, 2013 senesine kadar İTO Başkanlığı görevine devam etmek. Bundan sonrasıyla ilgili şimdilik bir düşüncem yok." dedi.

Gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, gündeme ilişkin soruları da cevapladı. Yalçıntaş, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun görev süresinin önümüzdeki dönemde dolduğu, adaylar arasında kendi adının öne çıktığı yorumlarına ilişkin olarak, "Benim niyetin, düşüncem arzum 2013 senesine kadar İTO Başkanlığı görevine devam etmek. Bundan sonrasıyla ilgili bir düşüncem yok." dedi. Bir başka soruya da "Üzerimde herhangi bir siyasi oyun oynandığını düşünmüyorum." diye cevap verdi.

Israrlı sorular karşısında, dava süreci ile ilgili konuşmaktan kaçınan Murat Yalçıntaş, şunları söyledi:

"Benim bu süreçte herhangi bir şey söylememe imkan yok. Biz İTO olarak, çizgimiz, hizmet çizgimiz neyse, aynı şekilde onu devam ettireceğiz. Bizi ne şahsen, ne kurumsal olarak, ne herhangi bir insanla, ne herhangi bir kurumla herhangi bir problemimiz yok. Bizim tek düşüncemiz hizmet etmek, buna devam ediyoruz. Bir süreçti yaşandı, bitti. Birçok şeyler kattı bana. Bir kısmı benim tanıdığımı, bir kısmı da benim tanımadığım insanların güveni bana çok güzel moral verdi. O süreçte öğrendiklerimi Allah bana unutturmasın, tekrarını da yaşatmasın."

İTO Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin soruya, oda olarak düzenli bir şekilde Ankara'daki siyasileri ziyaret ettiklerini, 2011 ziyaretine Cumhurbaşkanı ile başladıklarını söyledi. Ziyaret listesinde Başbakan Erdoğan, Sanayimi Bakanı Ergün, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, diğer ilgili bakanlar ve TOBB Başkanı'nın da olduğunu kaydetti. "Başbakan sizi aradı mı" yönündeki soruya, "O süreçten sonra birçok defalar bakanlar ve bürokratlarımızla görüştüm, İTO'nun hizmetleriyle ilgili olarak. Başbakanımız da bizim organize ettiğimiz Cebit Fuarı'nı, Merkel ile birlikte açacak." karşılığını verdi.

"YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILMALI"

Murat Yalçıntaş, ekonomik konulardaki değerlendirmeleri esnasında yeni Anayasa konusuna da değindi. Büyüme ile demokratikleşmenin her zaman doğru orantılı olduğunu dile getirdi. Bu bağlamda 2011 yılında yeni anayasa çalışmalarına mutlaka hız verilmesi gerektiğini belirtti. İTO olarak, 'Anayasa'da ekonomik ve ticaret hayat nasıl olmalıdır?' konusunda bir hazırlık yaptırmaya başladıkları bilgisini verdi.

Odanın 2011 projelerinden de bahseden Yalçıntaş, rutin faaliyetlerin devam edeceğini, sabit yatırım projeleri kapsamında, İTO Binası'nın yanındaki eski Türk Ticaret Bankası'nı 20 milyon 400 bin TL'ye geçen yıl satın aldıklarını, bu binanın restorasyonunun 2011'de bitmesinin hedeflendiğini ve muhtelif faaliyetlerin binada sürdürüleceğini söyledi. İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne de yeni yatırımlar yaptıklarını dile getiren Yalçıntaş, şöyle konuştu:

"Maltepe'deki kampüsümüzün yanındaki binayı satın aldık. Bu yıl onun da restorasyonu olacak. Aynı şekilde Altunizade'de olan ve Marmara Üniversitesi'nin kullandığı bir bina var. Bunun İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne kiralanması çalışmaları sürüyor. Burada da o binayı yıkıp baştan inşa edeceğiz. Böylece 2011'de, İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne Maltepe ve Altunizade'de 32 bin metrekarelik alan kazandırmış olacağız. Ayrıca yeni bölümler de açacağız."

KOBİ'ler açısından önemli bir finansman kaynağı olan leasingin tekrar cazip hale getirilmesi gerektiğini aktaran Murat Yalçıntaş, "Leasingden yararlanan şirket kalmadı gibi. Leasing şirketleri de oldukça hızlı bir şekilde eski işlerini kaybettiler. Bu bağlamda reel sektörün, bankacılık sektörü dışındaki finansal imkanlara ulaşması açısından 2011'in önemli bir yıl olduğunu düşünüyorum. Leasing konusunda da bir kaç adım atılırsa ki biz, İTO olarak hükümete geçen yıl birkaç rapor sunduk. Bu bağlamda KOBİ'lerin de finansman imkanının artacağını ve 2011 yılındaki büyümenin de bu şekilde desteklenebileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

İTO, FUAR BÜTÇESİNİ 14 MİLYON 250 BİN TL'YE ÇIKARDI

Murat Yalçıntaş, 2011'de yurt dışı fuarlar ve ihraç ürünleri sergilerine de önem vereceklerini, Tür ihraç ürünleri sergilerinin Cezayir, Arnavutluk, Libya ve Hindistan'da olacağını anlattı. İTO Başkanı, "Bunların iki tanesi Kuzey Afrika'da, bir tanesi Balkanlar'da, bir tanesi Uzakdoğu'da. Bunların hepsi 2011'de yüksek büyüme beklediğimiz ülkeler." dedi.

Fuar bütçesini de artırdıklarını bildiren Yalçıntaş, "2010 yılında fuarlar ve sergiler içen 10 milyar TL harcadık. Bu yılki bütçemiz, bu rakamı yüzde 42.5 artırarak 14 milyon 250 bin TL'ye çıkarttık." dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Teknopark projesini birlikte yürüttüklerini, 2011'de ilk binanın temelini atacaklarını açıklayan Yalçıntaş, binanın yıl sonunda tamamlanacağını, 2012 yılında da hayata geçmiş olacağını, bu proje ile yurt dışından büyük firmaların Ar-Ge departmanlarını bu teknoparka çekebilmek için muhtelif geziler düzenleyeceklerini kaydetti.



Bu haber 1,020 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,044 µs