En Sıcak Konular

Bu yakınlaşma rastlantı değil!

12 Ocak 2011 17:32 tsi
Bu yakınlaşma rastlantı değil! İsrail'den derin Akdeniz hamlesi: "Son bir yılda ilişkilerin güçlenmesi rastlantı değil. İkili ilişkileri bütün alanlarda derinleştirmeyi hedefliyoruz"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Druças, İsrail Dışişleri Bakanı Avidgor Lieberman ile Atina'da bir araya geldi. Druças ve Lieberman, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, 4 günlük bir ziyaret için Atina'ya geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman ile ortak basın toplantısında konuşan Druças, "Son bir yılda ilişkilerin güçlenmesi rastlantı değil. İkili ilişkileri bütün alanlarda derinleştirmeyi hedefliyoruz. İki başbakan kurumsal olarak işbirliğini daha da derinleştirmek için 'ortak bakanlar kurulu' oluşturulması kararına vardılar." dedi. Çok sayıda bakanın katılacağı bakanlar kurulunun hazırlıklarını dışişleri bakanları üstlenirken, ilk toplantı 3 ay içerisinde İsrail'de yapılacak.

Yunan Dışişleri Bakanı, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu ileri işbirliği sadece iki ülkeye değil, Doğu Akdeniz ve bütün bölgeye çok yönlü faydalar getirecektir." Doğal afetleri hatırlatan Druças, İsrail'deki yangına ilişkin yaptıkları işbirliğini hatırlattı.

Bir soru üzerine Druças görüşmelerde ekonomi, İsrail'in Yunanistan'da yapacağı yatırımlar, turizm, kültür, tarımsal kalkınma ve İsrail'in başarılı olduğu ileri teknoloji ve enerji konularını ele alacaklarını belirtti.

Yunanistan'ın İsrail ile yakınlaşmasının Arap ülkeleriyle ilişkilerine zarar verebileceği endişelerine göndermede bulunan Druças, "Yunanistan'ın İsrail ve Filistin arasında kalıcı ve adil bir çözümü desteklediğini" söyledi. İki bağımsız devlet istediklerini belirten Druças, bu konudaki çabaların hızlandırılması gereğine vurgu yaptı. Yunan Bakan, tarafların bu sürece zarar verecek girişimlerden kaçınmalarını istedi, Arap ülkeleriyle de güvene dayalı bir siyaseti takip ettiklerini ifade etti.

LİEBERMAN: İLİŞKİLERİMİZN GELİŞMESİNDEN MEMNUNUZ

İsrail Dışişleri Bakanı Avidgor Lieberman da son dönemde Druças'la altıncı görüşmelerini yaptıklarını vurguladı. "İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesinden duydukları memnuniyeti" ifade eden Lieberman, "Bu işbirliği sürecini daha da derinleştirmek için çalışacaklarını" söyledi. İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, İsrail'deki yangına Yunanistan'ın yaptığı katkıya halkı adına özellikle teşekkür etti.

"Orta Doğu'da barış sağlanması için Atina'nın katkılarını ve çabalarını izlediğini" belirten Lieberman, Yunanistan'ın İsrail'in diğer komşularıyla ilişkilerine yapabileceği katkıyı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Özellikle turizm konusunda yapılan işbirliğinin çok önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Lieberman, karşılıklı işbirliğini güçlendirmek için önümüzdeki dönemde çok sayıda komisyon kurulacağını, kültür, sanayi ve ticaret bakanlarının karşılıklı ziyaretlerde bulunabileceklerini vurguladı. Lieberman, çevre, iklim değişikliği ve enerji konularında işbirliği imkanlarının da yapacakları görüşmelerde ele alınacağını ifade etti. Yunan devlet televizyonu muhabirinin bir sorusu üzerine "3 ay içerisinde ortak bakanlar kurulunun toplanacağını" söyleyen Lieberman, özellikle ekonomik işbirliğinin en kısa sürede başlamasını arzu ettiklerini ifade etti.

İsrail Dışişleri Bakanı Avidgor Lieberman, 4 gün sürecek ziyareti sırasında yarın da Papandreu ve Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile görüşecek. Yunan parlamentosunu da ziyaret edecek olan İsrail Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı Evangelos Venizelos ve Atina Başpiskoposu İeronimos'la da görüşecek. Lieberman, Atina'da müze ziyaretleri kapsamında Akropolis ve Yahudi Müzesi'ni de gezecek.

(CİHAN)



Bu haber 1,275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs