En Sıcak Konular

Tunus'ta darbe mi oldu?

12 Ocak 2011 17:26 tsi
Tunus'ta isyan başkente dayandı. Genelkurmay Başkanı ve İçişleri Bakanı görevden alındı. Çatışmalarda ölenlerin sayısı artıyor. İsyanın kuşattığı başkente askeri birlikler konuşlandırıldı.

Tunus’ta halk isyanı dört haftadır devam ederken, isyanın başkente ulaşması ardından Devlet Başkanı Zine El Abidin Ben Ali İçişleri Bakanı’nı görevden aldı, eylemlerin başından bu yana gözaltına alınanların tümünün serbest bırakılmasını emretti ve yolsuzluklara ilişkin bir soruşturma komisyonu kurulmasını istedi.

Tunus’ta işsizlik, yolsuzluk ve hayat pahalılığına karşı Aralık ayında diplomalı bir gencin bedenini ateşe vermesiyle başlayan protesto gösterileri, isyana dönüştü. Ülkenin dört bir yanına yayılan eylemlere karşı hükümetin harekete geçirdiği polisler, insan haklar organizasyonları ve sendikalara göre son üç gün içinde 50’yi aşkın göstericiyi katletti. Hükümet olaylarda 21 kişinin öldüğünü kabul etti.

İÇİŞLERİ BAKANI AZLEDİLDİ


Ülkede "İçişleri Bakanlığı, Terör Bakanlığı olmuş" sloganı yaygınlık kazanırken, Tunus Başbakanı Muhammed Ganuçi, Kacem'in ülke genelinde devam eden eylemlerden dolayı görevden alındığını duyurdu.

Kacem'in yerine eski bir akademisyen olan Devlet Bakanı Ahmed Friaa atandı. Bu, isyan patlak verdikten sonra kabine gerçekleştirilen 6. bakan değişikliği. Kısa bir süre önce isyan nedeniyle 5 bakan görevden alınırken, içişleri bakanı görevini sürdürmüştü.

Başbakan ayrıca, bir aydır devam eden eylemlerde gözaltına alınan eylemcilerin de serbest bırakıldığını, yolsuzluklarla ilgili ise bir soruşturma komitesinin kurulacağını açıkladı.

SORUŞTURMA KOMİSYONU

Dört haftadır ülke protesto gösterileriyle sarsılırken, isyanın başkent Tunus kapısına dayanmasıyla birlikte Devlet Başkanı Zine El Abidin Ben Ali’nin talimatıyla İçişleri Bakanı görevden alındı. Başbakan Mohamed Ghannouchi, Bakan Refik Hac Kacem’in görevinden alındığını duyurdu. Devlet Başkanı kamu sorumlularına ilişkin yolsuzluk iddialarının da araştırılması için bir soruşturma komisyonu isterken, eylemlerin başından bu yana gözaltına alınanların tümünün serbest bırakılması talimatını verdi.

HALK DARBE OLDU SANDI

Bir dönüm noktası olarak değerlendirilen bu eylemler Ben Ali’nin 23 yıllık iktidarının en kapsamlı protestoları oldu. Eylemler Salı günü başkent Tunus’a da ulaştı. Polis ve göstericiler arasında başkentin batı banliyösünde Salı akşamı yaşanan çatışmalar ardından Tunus ordusu bugün başkentte alarma geçirildi. Takviye güçler, silahlı askerler, kamyonlar, jeepler ve zırhlı araçlar kentte konumlandırıldı.

İsyan başladıktan sonra ordu ilk kez harekete geçerken, askerin Ettadhamen ve Al Intikala'nın banliyolarındaki çatışmalara el koyduğu iddia edildi. Askerler araçlardan inerek başkentte tüm kavşakları tutarken halk ülkede darbe olduğunu sandı.

GENELKURMAY BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Bu arada göstericilere karşı “aşırı güç” kullanmayı reddeden Genelkurmay Başkanı’nın da görevden alınarak askeri istihbarat şefinin yerine geçtiği yönünde bilgiler geldi.

KASRİN’DE KAOS

Tunus Genel İşçiler Birliği sendikası bölgesel üyesi Sadık Mahmudi ülkenin merkezindeki Kasrin kentinde yaşananlar için “kaos” dedi. Gece boyunca yaşanan çatışmalar sırasında sniperların eylemcileri hedef aldığı kaydedildi. Yerel bir polis memuru da binaların üzerine yerleştirildiğini ve yürüyüş kortejlerine polisin ateş açtığını doğruladı.

Öte yandan eylemlerin başından bu yana sessiz kalan Avrupa Birliği de sonunda bir açıklama yapabildi. AB diplomasi şefi Catherine Ashton’un sözcüsü Tunus polisinin “orantısız güç kullanmasını” kınadı.

BERN'DEKİ TUNUS BÜYÜKELÇİLİĞİNE SALDIRI

İsviçre’nin başkenti Bern’deki Tunus Büyükelçiliği’ne saldırı düzenlendi. Kanton polisinin verdiği bilgilere göre gece yarısından az bir süre sonra kimliği belirsiz kişilerin saldırısı sonucu Tunus Büyükelçiliği’nin birçok yerinde yangın çıktı. Ancak yangınların büyümediği ve hafif maddi zarara yol açtığı kaydedildi.

Tunus Büyükelçiliği Bern’de diplomatik temsilciliklerin semti olan Kirchenfeld’de bulunuyor. Saldırıya ilişkin bir soruşturma başlatıldı. Polis görgü tanığı arıyor.

Bu saldırı Tunus’ta “kötü yaşam” koşullarına karşı yaşanan protesto gösterilerine polisin saldırısı sonucu son birkaç gün içinde 50’yi aşkın kişinin hayatını kaybetmesi ardından gerçekleşti. Tunus Aralık ayında diplomalı bir gencin bedenini ateşe vermesinden bu yana tarihinin en şiddetli gösterilerine tanık oluyor. Halkın güveninin kalmadığı hükümet, isyanı bastırmak için göstericilere karşı ülke tarihinin en baskıcı uygulamalarını devreye koydu.

Kaynak: Ajanslar

 


 



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,089 µs