iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Kore'de olanlardan haberiniz var mı?

12 Ocak 2011 16:12 tsi
Kore'de olanlardan haberiniz var mı? Bu gezinin daha büyüğü, pardon en büyüğü haftaya iyibilgi Ankara

Eski Başkan Bush’dan yadigar ABD Savunma Bakanı Robert Gates bir süredir uzakdoğu gezisinde. Tabii en önemli durak Çin. Tüm dünya da gözlerini bu buluşmaya dikmiş durumdaydı.

Şu sıralar Gates, Çin gezisinin son anlarını yaşıyor ve resmi görüşmeleri çoktan tamamlayıp, Çin Seddi’ni de şöyle bir gezdikten sonra Japonya’ya uçacak.

Bu arada şu notu da düşmek gerekli: Robert Gates’in Çin ziyareti, Beijing’in “görünmez uçak” ürettikleri haberi ile başladı ve Gates’in Çin’in nükleer komuta merkezini ziyareti ile son bulacak.

Buradan ne mesaj çıktığı okurlarımız yorumuna kalmış ama görüşmelerin önemli maddelerinden biri olan ve Doğu ile Batı’yı tehlikeli bir tahtıravalliye oturtan Kuzey Kore’nin çılgınlıkları da masaya gelmiş bulunuyor.

Dört günlük bu gezinin ilk üç günü protokoler formaliteler dışında resmi görüşmelerle geçti. Kuzey Kore konusunda endişelerini anlatan ve bölgedeki müttefiklerinin kaygılarını da dillendiren ABD’nin nabız yoklayan sorusu ise şuydu…

“Pyongyang’da neler olduğunu biliyor musunuz?”

Gates ve kurmaylarının bu sorusunun ardında aslında şu yatıyor: Kısa süre önce Kuzey ile Güney Kore’yi savaşın eşiğine getiren, dünyanın nefeslerini tuttuğu o anlarda “kontrolün gerçekte kimde olduğu konusunda ciddi şüphelere düşmüştü Washington”.

Bu yüzden aceleci davranmadı o günlerde. Yani Kore böyle bir çılgınlık yapacaksa Çin’in buna evet demiş olması gerekirdi. Ama dememişse kontrol artık Pyongyang’da da değil demekti.

Ülkede iktidar değişikliği sürecinin başladığı ve genç bir veliahtın kendini gösterdiği günlerde böylesi bir kriz başka anlamlara, farklı güç odakları anlamına gelirdi.

İşte Gates ve ekibinin sorduğu buydu. Doğrusu istenirse Çin de samimi bir yanıt verdi: “O arada tam ne olduğu karışık bir konu (yani biz de bilmiyoruz demek) ama kısa süre sonra herşey kontrol altındaydı ve şimdi de öyle, müsterih olun.”

Bu önemli gezinin içeriği önemli çünkü kısa süre sonra gerçekleşecek çok daha önemli bir geziye zemin hazırlayacak. Yani Gates’in bu ziyaretinde çok konu konuşuldu ve kimilerinde uzlaşı sağlandı ama işte o büyük gezi için.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao önümüzdeki hafta Amerika’ya gidecek!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,176 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,464 µs