En Sıcak Konular

'İrlanda'yı örnek alırsanız barış mümkün'

12 Ocak 2011 14:59 tsi
'İrlanda'yı örnek alırsanız barış mümkün'
İspanyol hükümeti barış yapmak niyetindeyse, öncelikle Bask ülkesindeki siyasi eylemcilere uygulanan kısıtlamaları kaldırması gerekiyor.

İspanya’nın Bask bölgesinde birçok insan, İrlanda’daki barış sürecini yakından takip ediyor. İrlanda deneyiminden yola çıkarak, kendi barış süreçlerini ileriye götürmeye yönelik bir şeyler öğrenmeyi umuyorlar.
Benim düşünceme göre, fırsatları yakalamayı ve açılımlar üzerine bir şeyler inşa etmeyi başaramamak, İrlanda’daki barış sürecinin olması gerekenden çok daha yavaş ilerlemesine sebep oldu. Zaman zaman kelimeler ve onların yorumuna dair argümanlar önkoşul mertebesine kadar yükseldi, ki bazı durumlarda bu neredeyse barış sürecinin çökmesine ve yolun tıkanmasına neden olacaktı. Bask bölgesi örneğindeyse, buna benzer olumsuz gelişmelere engel olunması gerekiyor.

Gelişmeler tesadüfi değil

Dün yapılan açıklama, ETA terör örgütünün 5 Eylül’deki ‘saldırı temelli askeri eylemlerini’ durdurma kararının ardından geldi. ETA, Bask ülkesi için demokratik bir çerçeve oluşturma vaktinin geldiğinin açıkça sinyalini vermişti.
Bu gelişmeler, tesadüf eseri gerçekleşmedi. Bask partileri, sendikacılar ve siyasi eylemciler arasındaki uzun bir dahili strateji belirleme sürecinin sonunda ortaya çıktı.
Bu durumdaki yeni stratejiyse, Basklı tarafların ‘sadece siyasi ve demokratik araçlara’ bağlı kalmasını ve siyasi değişime ‘şiddetin tamamen ortadan kalktığı’ ve mücadelenin ‘Mitchell Prensipleri’yle uyum içinde sürdürüldüğü’ bir ortamda ulaşmaya çalışmasını öngörüyor. Bu stratejinin yansımaları, ETA’nın eylül ayından bu yana yaptığı açıklamalarda da net bir biçimde görülüyor.
Bu nedenle dünkü açıklama, diğerlerinden yalıtılmış bir adım olarak değerlendirilmemeli. Bu, barışçı ve demokratik araçlar vasıtasıyla ilerleme sağlamak yönünde ciddi bir çaba ve kesinlikle teşvik edilmeli.

Otegi’yi serbest bırakın

İlerleme için daha müspet bir atmosfer yaratmak içinse, İspanya hükümetinin güven arttırıcı önlemler alması gerekiyor. Sözgelimi örgütün şu anda yasaklı olan siyasi kanadı Batasuna’nın parti lideri Arnaldo Otegi serbest bırakılmalı. Zira Otegi, Bask bağımsızlık hareketi için kilit önem arz eden bir lider. Demokratik bir sürecin geliştirilmesi gereğinin de kararlı bir destekçisi. Hapiste tutulmaya devam edilmesiyse, adaletsizlik. Barış yapma yönündeki olumlu değişim için geliştirilmesi gereken sürecin önünde de bir engel.
Hükümet, Bask ülkesindeki siyasi eylemcilere uygulanan kısıtlamaları, bilhassa Batasuna’ya yönelik yasağı kaldırmalı. Barış süreçleri zorludur. Özellikle de hükümetler için. Fakat savaştan iyidir. Ve İrlanda’daki barış sürecinin de bütün zorluklara rağmen kanıtladığı gibi, başarılı olabilirler.

Çeviri : Radikal

 

 



Bu haber 920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,671 µs