En Sıcak Konular

Şırnak'ın dağları ekmek kapısı olacak

12 Ocak 2011 08:49 tsi
Yıllardır terör olaylarıyla gündeme gelen Şırnak'ın dağları, bölge için istihdam kapısı olmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en zengin asfaltit rezervlerinden birine sahip Cudi ve Gabar dağlarında binlerce gence iş imkânı açılacak.

Şırnak Valiliği, Mardin Nusaybin'e kadar gelen demiryolunun bölgeye uzatılması için bir proje hazırladı. Bunun kabul edilmesi halinde 120 kilometrelik ek demiryolu hattı yapılacak. Ulaşım probleminin çözülmesiyle bölgedeki maden yatakları işlenmeye başlanacak.

Cudi ve Gabar'da, kimya sanayiinden inşaata kadar pek çok alanda hammadde olarak kullanılan 500 milyon tonluk asfaltit madeni bulunuyor. Asfaltit, termik santrallerde yakıt olarak da değerlendiriliyor. Çukurca ilçesi ise krom ve çinko açısından Türkiye'nin en büyük rezervlerine sahip. Bölgede bakır, fosfat, çimento hammaddesi, kil ve kireçtaşı gibi madenler de mevcut.

Şırnak Valiliği, bunlar arasında en önemlisi olan asfaltitin çıkarılması için bir fizibilite çalışması yaptı. Vali Yardımcısı Ertuğrul Egemen, en büyük problemin ulaşım olduğunu, demiryolu sorununun çözülmesi halinde madenlerin işletilebilir hale geleceğini söylüyor. Bu konuya büyük önem verdiklerini dile getiren Egemen, "Devlet Planlama Teşkilatı'yla görüştük. Ulaştırma Bakanlığı'na anlattık. Devlet Demiryolları'na ilettik. Bundan sonra projenin etüt çalışmasının yapılması gerekiyor. Bu yatırımın maliyeti, getirisinin yanında çok küçük kalacaktır." dedi.

Demiryolu hattının yapılıp madenlerin işletilmeye başlanması durumunda Şırnak'ın ikinci bir Zonguldak olacağını ifade eden Vali Yardımcısı, "Şırnak'ın, demiryolu sayesinde Ortadoğu ve Avrupa ile bağının kurulması halinde tahmin edilemeyecek oranda ihracat yapılır." diye konuştu. Çukurca'da halen çıkarılan krom ve çinkonun, işletme tesisi olmadığı için kamyonlarla taşındığını anlatan Ertuğrul Egemen, bunun, maliyetleri de yükselttiğini bildirdi. Egemen, "Demiryolu olmadığı için çok az işletme bu maliyete katlanıyor. Şırnak'ın ulaşım ağı olsaydı isteyen gelir tesis kurar, krom ve çinkoyu burada işletirdi. Zaten yakıtı yani asfaltiti hazır. İsteyen de demiryolu ile nakliyesini yapar, çok daha ucuza mal ederdi." şeklinde konuştu.

zaman

 

 



Bu haber 885 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,008 µs