iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

DSP-CHP: Kavgadan aşk doğar mı?

12 Ocak 2011 07:44 tsi
DSP-CHP: Kavgadan aşk doğar mı? İki sol partinin seçim dönemi çekişmesi çetrefilli olacak. Skoru 'Ecevit'in şapkası' değil, yeni CHP’nin halleri belirleyecek. Tabii bir de birleşme meselesi var... iyibilgi Ankara

Demokratik Sol Parti liderliğine Dr. Masum Türker’in gelişi-yeni yönetim ne kadar hassas davranırsa davransın-Rahşan Ecevit'in partiden kopuşu engelleyemedi. Öte yandan bu ayrılışın DSP’ye gerçekten zarar verip vermediği şüpheli.

Zira, Rahşan Ecevit’in DSP sonrası yeni parti girişimleri (dramatik Hulki Cevizoğlu vakası vb.) ve nihayetinde kendini yeni CHP’nin kollarına atması, DSP tabanının artık kendine daha rahat bir yol çizmesine, Ecevit’in yolunda artık bagajsız hareket etmelerini sağladı.

Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP’nin DSP tabanına yönelik başlangıç hamlesi ise Kongre’de yeni Genel Başkan’ın başına geçirilen Ecevit şapkasıydı. DSP buna Genel Merkez'in üzerini boydan boya, Ecevitli “o burada” elbisesi giydirerek yanıtladı.

CHP tabanı da, Kılıçdaroğlu’ndan sonra CHP’ye meyledenler de farkında ki, Ecevit söylemleri ve şapka gibi görsel ögeler tabii ki politik hamleler.

Öte yandan bir ülke tarihi için çok sayılmayacak bir süre önce yüzde 20’leri aşarak iktidar olmuş DSP’nin, “demokratik sol” söylemi ve Ecevit politikalarını daha savunduğu da söylenebilir.

Bu manada Kılıçdardoğlu’nun oluşturduğu son Parti Meclisi listesindeki “eski” DSP’liler ise zaten  bundan önce partiden ayrılmış isimlerden oluşuyordu.

Fakat iki parti arasındaki gerginlikte DSP’yi en kızdıran adımlar bunlar olmadı: Partinin elinde bulunun kimi il ve ilçe belediyelerine yönelik CHP hareketlenmeleri, ahlaki bir tartışma olarak gündeme getirildi. DSP'nin TBMM'de bulunan 6 milletvekili de sağlam durdular.

Bir başka önemli çekişme konusu da sadece DSP-CHP arasında değil, muallakta kalmış sol-laik eksenli seçmenlerin zihninde yaşanıyor.

CHP yönetiminin kimi konulurda “daha liberal” durması, eleştiri yaparken kendini özgür hisseden kimi kesimlere göre de AKP politikalarını soldan sürüklemesi rahatsızlık veriyor.

DSP de bunun farkında ama bunu politik kazanım noktası olarak görmüyor. Böyle bir ihtimali tehlikeli bulduğundan, kendi sol inanışlarına daha sıkı yapıştığını seçmenine göstermeye çalışıyor.

Bu manada DSP üst yönetiminin son zamanlarda AKP kadar CHP’ye de yüklenmesinin ardındaki gerekçelerden biri de bu.

“Birleşme” konusuna gelince… Her iki partinin konuya vakıf kişileri söylüyor ki, bunu talep eden taban gerçeklere vakıf değil.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,169 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,575 µs