iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Angela'nın külleri nereye savrulur?

12 Ocak 2011 07:20 tsi
Angela'nın külleri nereye savrulur? Merkel’in Güney Kıbrıs'taki açıklaması Ankara'nın canını sıktı. Oysa sürpriz olmamalıydı. Belli ki işin içinde iş var. Peki kaç iş var?. Sayalım… iyibilgi Ankara

Almanya Başbakanı Merkel dün Güney Kıbrıs'a gitti ve orada, 'Siz çözüm için elinizden geleni yaptınız ama Türkiye buna karşılık vermedi' dedi. Bu açıklamanın Ankara’nın canını acıtacağı belliydi. En azından Merkel’in bunu bilemeyeceği düşünülemez.

Türkiye’nin uzun zamandır Kıbrıs’ta yaşanan (Annan Planı) referandumun ardından, “işte biz istedik, Rumlar bunu reddetti, şimdi AB gereğini yapmalı” üzerine kurulan politikası bir dönem iş yaptıysa da artık görülüyor ki ömrünü tamamlamış durumda.

Peki ama Merkel’in “tam tersi” açıklamalarının açıları ne? Birden çok parametreden söz edilebilir. Mesela, Almanya ve GKRK arasındaki görüşmelerde ana temâlardan biri, bölgede petrol ve doğalgaz konularıydı. Buna genel olarak ‘Akdeniz dengeleri’ denebilir.

Fakat bu çok önemli dosya dışında Berlin açısından farklı bir pozisyon daha var: ABD’nin Avrupa Birliği’ne yönelik en önemli kaygılarından bir tanesi, Almanya ile Rusya arasında, stratejik ve "ara parçayı" koparacak kadar bir uzlaşı olması!

Almanya’nın enerji anlaşmaları/bağımlılığı nedeniyle Kremlin’e ayrı bir yakınlık göstermesi, daha da ileri götürme olasılığı, (AB’nin şu an içinde bulunduğu duruma da bakarak) Washington’u haylidir korkutuyor.

Güney Kıbrıs’ta enerji üzerinden kurulan bir dilin üzerine aynı coğrafya da Rusya’nın önemli bir “altyapısı” bulunuyor. Rusya Güney Kıbrıs'ta çok etkin ve 'hakim' bir pozisyona sahip. Pek bilinmese bile, İngiltere ve ABD’yi de aşacak biçimde, Rusya'nın buradaki etkisinin her türlü kıyasın üzerinde olduğu dillendirilebilir.

Şimdi Merkel’in bu açıklaması ile özelde Güney kesimi, genelde ise Akdeniz/enerji üzerinden bir Alman-Rus kartı açılıyor olabilir mi?

Başbakan Erdoğan Merkel’in bu konuşmasına karşılık, “Bayan Merkel şu anda konuştuğunu da herhalde unutuyor. 'Güney Kıbrıs'ı AB'ye almak yanlış olmuştur' ifadesini de kullanan kendisi. Şimdi Güney Kıbrıs'a bir ziyaret yapıyor ve bu ifadeyi kullanıyor.”

Zaten biz de bunu söylüyoruz, “o sözlere rağmen bu sözleri kullanıyor…

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,334 µs