En Sıcak Konular

'Devlet, Alevileri de görmezden gelmiş'

9 Ocak 2011 18:25 tsi
Devlet Bakanı Faruk Çelik, bu güne kadar Alevilerin sorunlarının dikkate alınmadığını belirterek, Alevilerin sorunlarının particilikle değil, hep birlikte çözülmesi gerektiğini söyledi.

Alevi Kültür Derneği Mudanya Şubesi'nin düzenlediği Aşure Günü'ne katılan Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sena Kaleli'nin de bulunduğu törende kendisine ikram edilen aşurenin tadına baktı.

Çelik, burada yaptığı konuşmada, Alevilerin sorunlarına değinerek, ''Aslında devlet, Alevileri de görmemezlikten gelmiş. Aleviler, devletin sınırları içinde ama kendi içine kapalı vaziyette, yaşamlarını sürdüren bir topluluk olarak, değer yargılarından ödün vermeden bugüne kadar gelebilmiş bir topluluk. Birinci hedefimiz aradaki derin ayrılıkları, 'derin uçurum' diye gösterilen konuları, aslında derinlik ifade etmediğini ve bizzat ilgili tarafları yan yana getirdiğini aylarca tartıştık'' diye konuştu.

Çalıştaylarla Alevilerin bakışının ve hafızasının yenilendiğini belirten Çelik, belirlenen ana noktalardan birisi olan Madımak Oteli'ni kamulaştırdıklarını, buranın gelecekte dostluğu pekiştirecek bir alan haline getireceklerini bildirdi.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersiyle ilgili sorunun da çalıştaylarda gündeme geldiğine değinen Çelik, ''Çalıştaylarda geldiğimiz nokta şudur 'kimse kimseye bir dayatmada bulunmasın, herkes neye inanıyorsa, onu yaşasın'. Şimdi Din Kültürü kitaplarını değiştiriyoruz; içinde Alevilik, Caferilik olması, gerektiği kadar diğer mezhepler olması, gerektiği kadar bilgi olarak, kültür olarak verilecek ki çocuklarımız bu konuyu bir başkasının baskısı altında veya bilgisiz olmasın. İlgisiz kalınca uyduruk bilgilerle hareket etmeye başlıyor, iftiralar, yanlış ithamlar başlıyor'' diye konuştu.

Çelik, cemevlerine statü verilmesi konusunda da ittifakla karar aldıklarını belirterek, ''Yani eski başkanlar, yeni mevcut yöneticiler vardı, hepsiyle birlikte karar aldık. Statü konusunda sıkıntılarımız var. 'Statü ne şekilde olmalıdır?' diye tüm kesimlerle siyasi partilerle konuşuyoruz. Takdir edersiniz ki Türkiye bir hukuk devleti, bu zorluğu da aşmak için iğne deliğinden deveyi geçirme mücadelesi veriyoruz'' dedi.

Konuşmanın ardından Alevi Kültür Derneği Mudanya Şubesi Başkanı Eşref Doğan'ın ilçeye Cemevi talebinde bulunması üzerine Çelik, ''Bu konu 1371 yıllık bir konu. Türkiye'de cemevlerinin statüsü yok ama fiili olarak cemevleri var. Hukuki olarak yer almayan cemevlerine 'planda yer ayrılsın' deniyor. Bu güzel bir taleptir ama hukuki olarak olmayan bir mekana siz belediye başkanı olarak, kim olursa olsun bir hukuk kılıfı giydiremez'' karşılığını verdi.

Cemevi sorununun kökten çözülmesi gerektiğini vurgulayan Faruk Çelik, ''Bu sorunu kökten çözmenin yolu da cemevlerine statü vermektir. O statünün nasıl olacağı konusunda Alevi hukukçularla, Bakanlık hukukçuları ve diğer hukukçularla görüşüyoruz. Buna bir çare bulmamız gerekiyor. Bu çareyi bulmadan konuşulan tüm konular politiktir. Ben bu konunun politikaya alet edilmesine karşıyım. Alevilerin talepleri particilikle çözülmez. Bunu birlikte çözmemiz gerekiyor'' diye konuştu.

A.A.



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,304 µs