En Sıcak Konular

Operasyonu Bakan Yazıcı başlattı

9 Ocak 2011 10:33 tsi
Gümrükteki rüşvet operasyonun Hayati Yazıcı'ya 6 ay önce gelen ihbar mektubuyla başladığı ortaya çıktı.

İstanbul Gümrüğü'nde rüşvet ve yolsuzluk iddialarına ilişkin düzenlenen operasyonun, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya 6 ay önce gelen ihbar mektubuyla başladığı ortaya çıktı.

Mali Şube Müdürlüğü'nün önceki akşamİstanbulGümrüğü'ne yaptığı rüşvet operasyonuna dün yenisi eklendi ve Başmüdür Lütfi E. ile birlikte 10 kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sayısı böylece 31'e çıktı. Operasyonun ilk günündeAtatürkHavalimanı Kargo Gümrük Müdürü Hayrettin E. ile Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürü Coşkun S.'nin de aralarında bulunduğu 21 kişi gözaltına alınmıştı.

Bakan Hayati Yazıcı'nın, gözaltına alınan sanıklardan İ.S., İ.K. ve Y.E.'nin 'ismini kullanmak suretiyle haksız menfaat elde ettikleri' ve rüşvet aldıkları gerekçesiyle 8 Kasım 2010'da İstanbul Emniyeti'ne şikâyette bulunduğu öğrenildi.

Son 4 ayda İstanbul Gümrüğü'nde yapılan kaçakçılıklarda aynı yöntemin kullanılması, polisi harekete geçirdi. Kaçakçılık sırasında aynı kişilerin görev yaptığı belirlendi ve bu kişiler takibe alındı.Yolsuzlukolaylarına karışan gümrükçülerin ortak bir rüşvet havuzu oluşturdukları tespit edildi. Gümrükçülerin rüşvet paralarını her hafta cuma günü toplayarak paylaştıklarını saptayan polis, operasyonu özellikle cuma gününe denk getirdi. Paralar paylaşılırken başlayan operasyonda 40 ayrı adrese eşzamanlı baskın düzenlendi. Şebekenin liderliğini ise Atatürk Havalimanı Kargo Gümrük Müdürü Hayrettin E.'nin yaptığı iddia edildi. Hayrettin E.'nin makam odasında içinde 20 bin liraya yakın para bulunan zarflar ele geçirildiği öne sürüldü. Hayrettin E.'nin parayı odanın değişik yerlerine atmaya çalıştığı ancak polis tarafından etkisiz hale getirildiği öğrenildi. Baskınlarda 31 kişinin yakalandığı ve gözaltına alınan her gümrük memurunun üzerinden 5'er bin TL para çıktığı ileri sürüldü. Başmüdür Lütfi E.'nin de aralarında olduğu şüphelilerin 4'ünün üst düzey gümrük görevlisi, 17'sinin gümrük muhafaza memuru, geri kalan 10 kişinin ise gümrük müşavirleri olduğu belirtildi. Lütfi E.'nin operasyon sırasında Mersin'de olduğu, Mali Şube ekiplerince gözaltına alınarak uçakla Atatürk Havlimanı'na, ardından da Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildiği bildirildi. Şüphelilerin, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği ifade edildi.

Malî polisin düzenlediği operasyon, gümrükte dönen rüşvet ve yolsuzluk çarklarının nasıl işlediğini gözler önüne sererken baskında binlerce sayfalık evrak ve dokümana da el konuldu. Gümrük kapılarında geriye dönük soruşturma başlatıldı. Böylece gümrük çetesinin yaptığı vurgun ortaya çıkarılacak.

zaman



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,043 µs