En Sıcak Konular

Sigaraya iki bacağını da feda etti

7 Ocak 2011 18:38 tsi
Giresunlu sigara tiryakisi 63 yaşındaki Fayittin Yılmaz, damar tıkanıklığı nedeniyle 1.5 yıl önce sol bacağının kesilmesinin ardından sigara içmeye devam edince ikinci bacağını da kaybetti.

Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesinde sigaraya bağlı sağlık sorunları nedeniyle tedavisi süren bir süre önce de diğer bacağı kesilen Yılmaz'ın yaşadıkları adeta tüm yasak ve uyarılara rağmen ''sigara içenlere'' ibretlik oluşturuyor.

AA muhabirine, 18 yaşında sigara içmeye başladığını ve 45 yıl günde 3 paket sigara içtiğini anlatan evli ve 2 çocuk babası emekli Yılmaz, 1.5 yıl önce damar tıkanıklığı nedeniyle sol bacağının dizden altını kesmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Buna rağmen sigarayı bırakamadığını ve içmeye devam ettiğini ifade eden Yılmaz, aynı sorun nedeniyle bu kez sağ ayağının dizden altının kesildiğini artık tekerli sandalyeye mahkum bir hayat sürdüğünü kaydetti.

-SİGARA İÇENLER BENDEN İBRET ALSINLAR''-

Bu süre içinde anjiyo ve bypass olduğunu, beyin dahil olmak üzere çok sayıda ameliyat geçirdiğini söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bir özenti ya da bir heves gibi görerek içmeye başladığım sigarıyı ilerleyen yıllarda günde üç pakete çıkardım. Bu nedenle ilk ayağımı kaybedene kadar büyük ve küçük çaplarda başta anjiyo, bypass ve beyinden olmak üzere 19 değişik ameliyat geçirdim. Doktorların bana, sigara kullanmamın ölümüme neden olacağını ısrarla söylemesine rağmen ben yine de sigarayı bırakamadım. Sonuç olarak bundan 1.5 ay önce damar tıkanıklığından dolayı sol bacağımı şimdi de diğer bacağımı kaybettim.''

Sigara kullananların kendisinden ibret almasını isteyen Yılmaz, ''İnsanlar kendi elleriyle kendilerini yakmasınlar. Kimse boş yere intihara kalkışmasın. Eğer intihar edeceklerse benim halimi görsünler ve sigara içmeye devam ederek intihar etsinler. Hayatımı şimdiye kadar kimseye muhtaç olmadan geçirdim. Şimdi ise sigaraya olan acizliğimnden dolayı tekerlekli sandalyeye mahkum oldum. İnsanlardan, özellikle gençlerden ricam sigaraya bulaşmasınlar, bedeli çok ağır oluyor'' diye konuştu.

-''KOLLARINI DA KAYBEDEBİLİRDİ''-

Yılmaz'ın ameliyatını gerçekleştiren Ortopedi Uzmanı Doktor Ali Doğru ise, Yılmaz'ın yaşadığı durumdan sigara kullananların ders alması gerektiğini söyledi.

Doğru, hastası Yılmaz'ın hastaneye şiddetli ve geçmeyen ağrılar nedeniyle başvurduğunu ifade ederek, ''Hastamızı hemen ameliyata aldık. Şayet ameliyat yapmamış olsaydık önce kollarını, ardından da hayatını kaybedebilirdi. Hastamızın ifadelerine göre ilk ayağını kaybetmesine rağmen yine bir süre daha sigara kullanmış. Bunu anlamakta oldukça güçlük çekiyorum'' dedi.

Sigaranın sağlığa verdiği zararın artık çok net olarak bilindiğine ve bunun her fırsatta dile getirildiğine işaret eden Doğru, hastaları Yılmaz'ın bundan sonra sigara içmeyeceğini umduklarını kaydetti.

aa



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,407 µs