En Sıcak Konular

Bakan Dinçer'den emeklilere müjdeli haber

7 Ocak 2011 14:57 tsi
Bakan Ömer Dinçer, Torba Yasa tasarısı 15 Ocak’tan sonraya kalsa da emeklilere zam olacağını ifade etti...

 Tv8’de yayınlanan Erkan Tan’ın hazırlayıp sunduğu Erkan Tan ile Başkent’ten programında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer konuk oldu ve ‘Torba Yasa’ ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Keşke Kılıçdaroğlu ile gitseydik!”

Muhalefetin Zonguldak maden ocakları ile ilgili; “bizi takip ve taklit ediyorlar” iddialarına karşılık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer farklı bir yorum getirdi : “ Ben ve Taner Bey, o bölgeye daha önce gitmiştik. Böyle bir denk gelme olmuş olabilir. Ben Kılıçdaroğlu’nun gideceğini bilmiyordum! Ama niye Kılıçdaroğlu ile beraber gitmedik? Beraber gidebilirdik ve orada patlamanın mahiyetini ve bize haksızlık ettiklerini görürlerdi. Biz başarılı iken başarısız olduk.”

Dinçer: Lokman Ayva ile kavga etmedik. Aramızda fikir ayrılığı var.

“ Aramızda fikir ayrılığı var!”

Ömer Dinçer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milletvekili Lokman Ayva ile yaşadığı anlaşmazlığı şu şekilde kaydetti:

“ Kavga etmedik biz. Ben Lokman Ayva’ya yönelik bir şey söylemedim. Sayın Ayva art niyetli bir insan değil. Özürlüler için iyi uygulamalar olsun istiyor. Tabii ki bizde bunun için çalışıyoruz. Özürlülerin istihdam sorunları var. Özel sektörde ve kamu sektörlerinde engeller ile karşılaşıyoruz. Kamu ve özel sektörde toplam 50 bin özürlü kontenjanı boş. Olaya ‘Acaba bu sistemde bir sorun mu var’ diye bakmak gerekiyor. Bir işletme % 3 oranında özürlü çalıştırılmak zorunda. Gidiyoruz kontrol ediyoruz, özürlü çalıştırılmadığında ceza uyguluyoruz. ‘Çalıştırmayalım; ama paralarını ödeyelim’ diyorlar. Bizim amacımız özürlüler adına kaynak toplamak değil, onları çalışma hayatına sokmak. Yasa, işverenin, %50 ya da daha fazlasına ortak olduğu başka bir işletmede özürlü çalıştırma kontenjanını kullanabilmesini öngörüyordu. Şirkette özürlü kontenjanını kullansın diyoruz ve ceza yazmayalım diyoruz. Bu seferde ucuz çalışmadan şikayet ediliyor. Eğer kişinin niteliği var ise hakkını alacak zaten, yok ise asgari ücretten çalışacak.”

“ Bakan oldum, 14 bin özürlü işe girdi!”

“ Eğer yasa tartışılır iken benim önerim olsa idi 8 bin özürlüye kontenjan açılacaktı. Özürlünün hakkını koruyoruz diyenler, elde edecekleri hakkı engellediler. İstihdama yönelik çalışmaları kabul etmiyorlar. Ben Bakan olduktan sonra şahsi çabalarım ile 14 bin özürlü kamu idarelerinde işe girdi.” diye konuştu.

“Emeklilere Ocak ayında zam var!”

Kanun 15 Ocaktan sonra çıkarsa zam alamayacağız endişesi taşıyan emekli vatandaşlarımız için Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Dinçer şunları söyledi : “ Kanun 15 Ocakta geçmezse bir sorun olacak diye endişelenen emekliler endişelenmesin. Bu yasa tasarısı, 15 Ocak’tan önce geçmezse emekliler kanunun öngördüğü enflasyon oranları dâhilinde zam alacaklar. Şubat ayında ise, hem Ocak ayı farkı hem de kanunla geçen zammı alacaklar” dedi.

“ Torba Yasa biraz uzun oldu!”

Ömer Dinçer Torba Yasa ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“ Torba Yasa biraz uzun oldu. Bu yasada ‘Sosyal Güvenlik’, sağlık ve istihdam sorunlarının çözümü ile ilgili düzenlemeler var. Birbirinden farklı alanlar olması sebebi ile her bir madde ayrı ayrı incelenip, vatandaşımızın sorunları çözülmeye çalışıldı. Yeniden yapılanma, konuşulan ve kamuoyu ile paylaşılan bir konu idi. Sosyal Güvenlik reformu ve sağlık reformu için 2005’te bir çalışma yaptık. Bu çalışmanın 2 boyutu vardı. Stratejik ve operasyonel boyutu. Stratejik boyutu yaptık; ama geçiş dönemlerinde operasyonel sorunlar çıkar. Bağ-Kur ve SSK’yı bir kuruma bağladınız. Her birinin önceden farklı farklı düzenlemeleri vardı. Uygulamaya geçtiğinizde beklemediğiniz sonuçlar ortaya çıkar. 2005’ten 3-4 sene sonra operasyonel sorunları düzenlemek için çalışıyoruz.” dedi.

“ Bağ-Kur’luların sorunu çözülüyor!”

“ Bağ-Kur’luların sorunu çözülüyor. Çalışanlar Bağ-Kur’lu başlayıp, Bağ-Kur’lu devam ediyorlar idi. 10 yıl bekleyip öyle sağlık hizmeti alabiliyorlardı. Artık tek kurum var. Kişiler hangi alanda işe başlarsa başlasınlar tek kuruma geçecekler. 3-5 yıl Bağ-Kur’lu olarak prim ödemiş ise 10 yıl beklemeyip, sağlık hizmetini almaya devam edecek.” diye konuştu.

“Belediye Çalışanları Kurtuluyor!”

Torba yasada belediye çalışanlarına yönelik yapılandırma için Bakan Ömer Dinçer şunları söyledi : “Belediye Çalışanları Kurtuluyor, Belediyelerde çok sayıda işçi ücretlerini alamıyor. Adrese kayıt nüfus sistemine geçişle birlikte işçi fazlalığı ortaya çıktı. İşçi ücretlerinin ödenmesinde sıkıntılar yaşandı. MEB’ı ve Karakol Hizmetlerine aktarılacaklar. Sendikaya bağlı işçiler ise Karayolları Genel Müdürlüğü’ne aktarılacak.”

“3,5 yıl primleri biz ödüyoruz!”

Torba yasada kadınlar, gençler, meslek eğitimi alanlar ve özürlüler kanunla teşvik ediliyor. Bakan Dinçer: “18 yaş üstü kadın ve 18 -27 yaş aralığında olan gençler ilk defa çalışıyorlarsa 3,5 yıl primlerini biz ödüyoruz. Meslek eğitimi alan çocuklar işe girdikleri vakit 2 yıl süreyle Sosyal Güvenlik sigortası bizim tarafımızdan ödenecek.” Diyerek yasada bu kanunun altını çizdi.



Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,301 µs