En Sıcak Konular

Küresel marketlerin dişleri esnaf çiğniyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Küresel marketlerin dişleri esnaf çiğniyor! Türkiye’de son 10 yıl içinde 600 bin olan bakkal sayısı 250 bine indi! Nedeni süpermarketlerin kuralsız ve pıtırak gibi üremesi. Hiper ve süpermarket sayısı ise 5000! Aslında mesele sadece bakkallarla ilgili değil. 10’dan fazla esnaf türü bu y

Bir bakkal odası başkanının mektubu şöyle diyor; “2005 ve 2006 yıllarında odadan kaydını sildiren esnaf sayısı-sadece o odada-847.”

Türkiye’de alanı 100 metre karenin üzerinde hiper ve süpermarket sayısı 1998 yılında 2135 iken, bu sayı 2006 yılında 5 bine ulaşmış durumda. 1995 yılında 2500 metrekare üzerinde olan hiper ve grosmarketler sayısı 37 iken, bugün 469.

Bu rakamlar, küçük esnafın nasıl yok edildiğinin istitastiki göstergeleri… Ancak etkisi daha da fazla. Zira mesele sadece bakkal ile ilgili asla değil.

Denetimsiz şekilde açıldığı iddia edilen büyük marketler, grosmarketler, hipermarketler, 50’yi aşan esna ve sanatkâr meslek dalının yok olmasına neden oluyor. Bakkallıkla birlikte, manavlık, kasaplık, kuruyemişçilik, bakliyatçılık, baharatçılık ve benzerleri de yok olma noktasına hızla geliyor.

Temel ihtiyaçların hepsine birden ürün ve hizmet sunan bu marketler piyasanın büyük bölümüne hakim olmakta ve tekelleşme yaratmakta.

Tasarıyı kim durduruyor?

Sanayi Bakanlığı’ndan Başbakanlığa gönderilen bir yasa “Büyük Mağazalar Kanun Tasarısı” adını taşıyor. Tarihi 17/12/2006. Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sunulmuş. Ancak bu yasa yine iddialara göre “sümen altı” ediliyor.

Tüm bu saydığımız esnaflar bu yasayı bekliyor. Öte yandan ise büyük parekander şirketleriyle anlaşmalar yapılıyor ve “istediğiniz yerde büyük hipermarketler açılabilir” deniyor.

Oysa birçok Avrupa ülkesinin kanunu bu tür büyük marketlerin şehir merkezinde açılmasını men ediyor. Almanya, Fransa ve hatta ABD’de bile durum böyle.

İş şimdilik “modern” ve “eğlenceli” duruyor ama sadece birkaç yıl içinde temel tüketim maddesi satan ve hizmet sunun onlarca küçük esnaf sanki “tarihin bir sayfası” kapanıyormuşcasına haritadan silinecek!
www.iyibilgi.com



Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,538 µs