iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

İsrail'i korkutan üçgen gerçek mi?

6 Ocak 2011 13:55 tsi
İsrail'i korkutan üçgen gerçek mi? Açıortay, acı ortay olur mu? iyibilgi Ankara

Üçgenin hatlarını ilk çizen, daha doğrusu 'tazeleyen', 2010 yılı Kasım ayı sonunda İsrail’de yayınlanan bir stratejik güvenlik çalışması oldu. Bu çalışmanın söylediğine göre, “Kahire-Ankara-Tahran” üçgeninin yakınlaşması Tel Aviv’i fazlasıyla rahatsız ediyordu. Öyle ki bu durumun “İsrail Ulusal Güvenliği”ne dokunduğu da açıkça yazıldı.

Aslında aynı çalışmanın, “ABD’nin bölgeden çekilmesinin ardından yaşanabilecek coğrafi değişikliklere bakarak yaptığı, olası yeni ittifaklar bölümü” de var ama İsrail açısından hassas nokta belli ki daha çok bu üçgen.

Üçgen gerçek mi?

Mısır ve İran’ın arası uzun süredir bozuk. Herkes biliyor ki yaklaşık 30 yıldır iki ülke arasında diplomatik temas yok. Daha doğrusu yoktu.

Ancak yakın zamanda bu iki ülke arasında-eski günlerdeki kadar olmasa da-önemli yakınlaşmalar sağlandı. İş anlaşmalar imzalayacak denli ilerletildi. Taraflar birbirleri ile ilişki kurmanın önemine değinmeye başladılar ve böylece diplomatik temaslar başladı.

Bu üçgenin bir kenarı. Diğer kenarı, yani Mısır-Türkiye ilişkileri için de 'herşey yolunda demek' mümkün değildi. Fransa’nın Akdeniz Birliği çabaları döneminde Kahire’nin tutumu Türkiye’yi ne kadar mutlu etti, tartışmalı.

Daha taze bir örnek olarak Mısır sınırından Filistin’e yardım götüren konvoylara karşı takınılan tavır da unutulmuş değil. Türkiye’nin yükselen yıldızı da Mısır’ı kaygılandırıyor. Fakat şu da bir gerçek ki, Mısır’ın kendi iç sorunları hayli fazla. İşin sonunun daha bu yıl içinde bir iktidar değişikliğine gideceğine ilişkin tezler çok.

Yine de bu üçgenin kurulabileceği tezi çürük değil. Esasen, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun kitabında vâzedildiği üzere; “Ortadoğu jeopolitiğinin en temel coğrafi ve tarihi denge mekanizmasını Mısır-Türkiye-İran hassas dengesinde aramak gerekir.”

Son dönemde Akdeniz’de yaşanan gelişmeler, özellikle de denizaltı zenginlikleri üzerine kurulan oyunlar Mısır ile Türkiye’yi daha yakınlaştırabilir.

İsrail’in bu üçgenden rahatsız olması da doğal karşılanmalı. Zira, sadece Ortadoğu’da değil dünyada bu üç ülkenin adını aynı ittifak içinde kime zikretseniz zaten rengi atar.

İsrail’in İran’a halisane hisleri gizli değil.. Türkiye ve Mısır’ın çevrelenmesi politikası da öyle. Fakat bu üçgenin göbek noktasına İsrail tam denk geliyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,221 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,689 µs