En Sıcak Konular

Bakan Şimşek: 2011'e iyi başladık

6 Ocak 2011 13:54 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 2011 yılına çok iyi bir başlangıç yaptığını söyledi ve makro istikrardan sonra, mikro reformlarla mevcut yapının sağlamlaştırılacağını ifade etti.

Bakan Şimşek, Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş'nin Aksa Elektrik A.Ş'ye devrine ilişkin düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, enerji sektöründeki özelleştirmeler yoluyla tüketiciye daha kaliteli ve ucuza hizmet sunulmasının yanı sıra kamunun eğitim, sağlık ve diğer alt yapı yatırımlar ına daha fazla kaynak oluşturmanın amaçlandığını söyledi.

Türkiye'nin tüm sektörlerde rekabeti artırması gerektiğini belirten Şimşek, özelleştirmenin burada da çok önemli bir enstrüman olduğunu kaydetti. Devletle rekabetin neredeyse imkansız olduğunu dile getiren Maliye Bakanı, rekabetin bulunmadığı bir ortamda da yenilikten bahsedilemeyeceğini vurguladı.

Enerji dağıtım sektöründe, özellikle de bazı bölgelerde büyük kayıp, kaçak bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, kayıp ve kaçağın maliyetinin, ürün fiyatlarına yansıdığını ve nihai olarak da tüketicinin cezalandırıldığı nı anlattı.

Özelleştirmeler sonucunda şirketlerin, dünyanın en iyi teknolojilerini getirerek, kayıp ve kaçak oranını azaltacağını ifade eden Şimşek, bunun yanı sıra vatandaşa da daha iyi hizmet sunulacağını söyledi.

Bu çalışmaların sonucunda ülkemizin uluslararası rekabet gücü nün artacağını da kaydeden Maliye Bakanı, "Burada da özelleştirmeler büyük rol oynuyor. Enerji, bir ülkenin en önemli sektörlerinden birisi. Türkiye, bu alanda zayıf durumda. Ama attığımız adımlarla Türkiye'nin uluslararası rekabet gücü artıyor. Türkiye, suyunu, rüzgarını enerjiye dönüştürüyor. Var olan kaynakların daha etkin kullanımına dönük atımlar atıyoruz. Enerjide atılan adımlar, hem Türkiye içinde hem de ülkemizin uluslararası rekabeti açısından çok önemli" dedi.

MİKRO REFORMLAR

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin 2010 yılında çok iyi bir performans gösterdiğini de belirterek, "2011 yılına da çok iyi bir başlangıç yaptı k. Geçen yılki performansın 2011'de de devam etmemesi için hiçbir neden yok" dedi.

2009'un dünya genelinde ciddi korkuların yaşandığı bir yıl olduğ unu, 2010 yılının ise yine dünyada ciddi şüphelerle geçtiğini kaydeden Şimş ek, şöyle konuştu:

"Bu sene toparlanma ve büyüme öngörülüyor. Biz, Türkiye olarak makro istikrarı ciddi ölçüde tesis ettik. Enflasyon birkaç yıldır tek hanelerde, çekirdek enflasyon çok düşük düzeylerde. Kamu finansman dengeleri ve bütçe performansı açısından da Türkiye, dünyadan, Avrupa'dan ayrışıyor. Çok güçlü bir performansa sahibiz. Mikro reformlarla bu yapıyı sağlamlaştırıyoruz."

DAĞITIM ŞİRKETLERİNDE EĞİTİM

Konuşmasında elektrik dağıtımı alanında yaşanan bazı sorunlara da değinen Maliye Bakanı, burada deneyimlerin paylaşılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Bugün işin ortasında olduğumuza işaret eden Şimşek, bu nedenle günümüze kadar yaşanan sorunların paylaşılmasının ve sektörün eğitimden geçmesinin büyük önem arz ettiğini söyledi. Burada en önemli görevin EPDK'ya düştüğünü kaydeden Şimşek, TEDAŞ'ın da tüketici haklarının korunmasıyla ilgili sorumluluklarına işaret etti.

5 YILDA 9 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da imza töreninde yaptığı konuşmada, elektrik dağıtımında son 1 yılda 7 hisse devri törenine katıldıklarını ifade etti.

Elektrik dağıtımında artık özel sektör devrinin başladığını belirten Köktaş, "özel sektör, düzenlediğimiz tarife sistemi ve onayladığımız esaslar çerçevesinde bu yıldan başlamak üzere önümüzdeki 5 yılda dağıtım ve perakende satış hizmet faaliyetine toplamda 9 milyar liraya yakın bir yatırım yapacak ve kayıp kaçak oranlarını yüzde 15'lerden yüzde 10'lara indirecektir" dedi.

2011 yılının özel sektöre devredilen bölgeler için ç ok önemli olduğunu kaydeden EPDK Başkanı, dağıtım bölgelerinde geçiş döneminde bazı sıkıntılar yaşandığına da dikkati çekti. Bu sıkıntılara ilişkin bir set hazırladıklarını anlatan Köktaş, bugüne kadar yaşanan sorunların diğer dağıtım şirketleriyle de paylaşılacağını belirtti. Köktaş, bu amaçla son 15 gün içerisinde özel sektöre devir işlemleri yapılan Yeşilırmak ve Akedaş şirketiyle Aksa Elektrik A.Ş'nin yöneticilerini önümüzdeki hafta Kuruma toplantıya çağırdıklarını bildirdi. EPDK Başkanı, bu toplantıda, şirket yetkililerine, devir sürecinde hizmetlerin aksamaması ve çalışanların durumu gibi konularda nelere dikkat edilmesini gerektiğini anlatarak, geçmiş deneyimleri paylaşacaklarını söyledi.

EPDK Başkanı Köktaş, ay sonunda da Ankara'da gerçekleştirilecek ve birkaç sürecek toplantıda ise tüm elektrik dağıtım bölgelerinin yöneticileriyle, sistemin nasıl çalıştığı ve sektörün geleceği konusunda değerlendirme yapılacağını ifade etti.

AKSA ELEKTRİK BAŞKANI KAZANCI

Aksa Elektrik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı da konuşmasında, bölgede öncelikli amaçlarının mevcut personelin devamını sağlamak olduğ unu belirterek, Fırat Elektrik Dağıtım Bölgesine yılda 54 milyon liralık yatırı m planladıklarını bildirdi.

Bölgeyi müşteri odaklı bir yapıya getirmek için sürekli yatırım yapacaklarını da kaydeden Kazancı, global standartları yakalamak için tamamlayıcı, geliştirici, anahtar teknolojiler uygulayacaklarını ve bütün çözümlerin çevreye uyumlu olacağını söyledi.

aa



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs