En Sıcak Konular

Belçika'da hükümet için yeni plan

6 Ocak 2011 13:41 tsi
Siyasi partiler, Kral'ın müzakerecisi tarafından sunulan son plan hakkında bugün karar verecek.

Yedi aydır hükümetin kurulamadığı Belçika'daki siyasi partilerin liderleri, siyasi krizin aşılabilmesi için masaya konan yeni bir planı görüşüyor.

Siyasi partilerin, Kral'ın uzlaşma sağlamak üzere atadığı son müzakereci Johan Vande Lanotte'nin ayrıntılı planına ilişkin görüş belirtmeleri için tanınan süre ise bugün doluyor.

Haziran ayındaki genel seçimlerden bu yana yedi siyasi parti arasında hararetli tartışmalar yürütülmüş olsa da, şu ana dek bir ilerleme sağlanabilmiş değil.

ÜÇ BÖLGELİ SİSTEM

Federal bir yapıya sahip olan Belçika üç bölgeden oluşuyor. Ülkenin güneyinde Fransızca konuşan Valonların çoğunlukta olduğu Valonya, kuzeyinde Felemenkçe konuşanların egemen olduğu Flaman bölgesi bulunuyor. Kendi başına özerk bir bölge olarak kabul edilen ve Flaman bölgesinin içinde yer alan Brükselin merkezinde ise Valonlar çoğunlukta.

Valonlar, bölgesel yönetimlerin başkent Brüksel'e daha fazla kaynak aktarmasını talep ediyor.

Flamanlar ise, daha fazla özerklik ve vergi politikaları üzerinde kendilerine daha fazla kontrol hakkı tanınmasını istiyor.

Ancak, Flaman sosyalisti olan Johan Vande Lanotte'nin sunduğu ara çözüm formülünün her iki kesim tarafından da kabul edilip edilmeyeceği belirsiz.

BÖLGELER GÜÇLENİYOR

Belçika'daki politik sorunlar hayli karmaşık ve köklü ama Brüksel'de, Flaman Bölgesi'nde ve Valonya'da dolaşıldığında bu sorunlar farkedilmiyor.

Sokaklarda kargaşa yok, otobüsler olması gerektiği gibi işliyor ve Belçikalılar da ulusal bir liderlikten yoksun olmaktan dolayı pek de endişeli durmuyorlar.

Sonuçta Belçika'da yaygın şekilde, seçimlerden bu yana görevde olan geçici hükümetin başarılı olduğu düşünülüyor.

Ayrıca Belçika vatandaşlarının gündelik hayatını düzenleyen tek organ, federal hükümet değil.

Son on ila yirmi yılda bölgesel yönetimler daha da güçlendi; eğitim ve kültür gibi başlıca alanlardan sorumlu hale geldi.

Fakat hükümet krizine acil çözüm bulunmasını gerektiren bir dizi sorun var.

Belçika'da kamu borçlanma seviyesi aşırı yüksek; gayrı safi milli hasılanın neredeyse yüzde 100'üne denk düşüyor.

Dolayısıyla, gereken reformları yapıp bu seviyeleri aşağıya çekmek için yeni bir bütçe benimseyecek, yeni bir hükümete ihtiyaç duyuluyor.

"BÖLÜNME ZAYIF İHTİMAL"

Siyasi partilerin bu hafta bir uzlaşmaya varamamaları halinde Belçika'nın, daha da derin bir krize sürüklenmesi ihtimali ise, en azından kısa vadede, zayıf ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Bir sonraki adımda koalisyon kurmaya yönelik başka görüşmeler,ve müzakerelerde henüz yer almamış siyasi partilerin de sürece dahil edilmesi seçenekler arasında..

Tüm bu çabaların da sonuçsuz kalması durumunda yeni bir seçime de gidilebilir.

EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLER ENDİŞESİ

Bazı politikacılar ise hükümet kurma çalışmalarının bir kez daha ertelenmesinin, mali piyasaları olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.

Brüksel merkezli siyaset çalışmaları merkezi Crisp'te görev yapan araştırmacı Jean Faniel, "Belçika'nın herhangi büyük bir sorunla karşılaşmadan bu kadar zaman hükümetsiz yönetildiğini görmek, bu ülkenin sonunu isteyenlerin işine yarayabilir. Bakın, federal bir hükümete ihtiyaç yokmuş, bu olmadan da pekala işler yolunda gidiyor, diyebilirler" diye konuştu.

BÖLÜNMEYE ENGEL: BRÜKSEL

Son genel seçimlerin baş galibi Yeni Flaman İttifakı (NVA) olmuştu.Parti manifestosunun ve vaatlerinin temelinde Belçika'nın bölünmesi yatıyordu.

Fakat bu kadar sık konuşulsa da gerçekte Belçika'nın biri Felemenkçe diğeri de Fransızca konuşulan iki farklı ülkeye bölünmesi olasılığı, pek mümkün görünmüyor. Çünkü, AB'nin 'başkenti' Brüksel, bu tehlikeye karşı her zaman temel bir engel olarak değerlendiriliyor.

Başkent Flaman Bölgesi'nde yer alsa da nüfusunun yüzde 80'inden fazlası Fransızca konuşuyor.

İktisadi ve mali açıdan hem Flamanlar hem de Valonlar için çok büyük önem taşıyor, iki taraf da Brüksel'den vazgeçmek istemiyor.

Görünen o ki milliyetçi Flamanlar, tam bağımsızlık hayallerini şimdilik biraz geri plana itip daha gerçekçi bir yaklaşım benimsemeye başladılar.

Vergilendirme ve sosyal güvenlik politikalarının bölgelerin kontrolüne bırakılmasını istiyorlar - bu halihazırda federal hükümetin sorumluluğunda.

Fransızca konuşan azınlıksa Brüksel'den kendilerine daha fazla fon ayrılmasını, ayrıca Flaman Bölgesi'ndeki Fransızca konuşan vatandaşların haklarının savunulmasında daha fazla güvence istiyor.

Ama temel yetkiler, adım adım merkezden bölgelere kaydırılırsa, acaba federal hükümetin içi tamamen ne zaman boşalacak ve Belçika hangi aşamada fiilen iki devlete bölünecek?

İşte müzakerelerde görüşülen en hassas sorun bu.

Bunca zaman hükümetsiz idare edilmiş olması, Belçika açısından bir rekor ve durumun daha ne kadar bu şekilde süreceği belirsiz.

bbc



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,076 µs