En Sıcak Konular

Balyoz iddianamesini TRT spikerleri okuyor

6 Ocak 2011 11:56 tsi
Balyoz davasında iddianamenin okunması için TRT Genel Müdürlüğü'nden 2 spiker görevlendirildi.

Davanın üçüncü duruşmasında da reddi hakim talebinde bulunuldu. Ancak Mahkeme heyeti, duruşmaya bu kez ara vermeden, bu talebin reddine karar vererek duruşmaya devam etti. 

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasının 3'üncü duruşmasına aralarında eski kuvvet komutanlarından emekli Orgeneraller Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına ile eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında toplam 182 sanık katıldı. Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da aralarında bulunduğu 14 sanık ise duruşmaya katılmadı. Başka davalardan tutuklu sanıklar Albay Dursun Çiçek, Albay Cengiz Köylü ve emekli Albay Mehmet Fikri Karadağ ile Albay Cemal Temizöz de duruşmada hazır bulundu. İddianamenin tamamının okunmasına karar verildiğini dile getiren mahkeme başkanı, 968 sayfalık iddianamenin TRT Genel Müdürlüğü'nden görevlendirilen iki spiker tarafından okunacağını belirtti.

Sanıkların ve avukatların isim yoklamalarının ardından daha önceki duruşmalara katılmadığı için kimlik tespiti yapılmayan sanık Cemal Temizöz'ün kimlik tespiti yapıldı. Kendi ikamet adresi sorulduğunda Diyarbakır D Tipi cezaevi diyen Temizöz, ailesinin oturduğu evin kendisine ait olup olmadığı şeklindeki soruyu da cevapsız bıraktı.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, daha önce bazı sanıklar ile avukatlar tarafından yapılan reddihakim talepleri konusunda 05 Ocak 2011 tarihinde CMK 23-24 ve 25 maddelerindeki şartların oluşmaması nedeniyle red kararı verildiğini açıkladı. Başkan Diken, önceki iki oturumda sanıklar ile avukatları tarafından yapılan talepler hakkında mahkeme heyetinin verdiği kararı okudu. Dava dosyasına 9 yeni ek delil klasörü geldiğini belirterek klasörler içerisinde harekat planları, askeri harekat tarzları, zaman ölçümleri, yer tespit ölçümleri ve iklimlerle ilgili resimli powerpoint sunumlarının yer aldığını açıkladı. Bu 9 klasörün, dava konusu suçlarla ilgili bir bağlantısı olmadığını belirten Başkan Diken, klasörlerin, üst yazısı ile birlikte adli emanete iade edildiğini söyledi.

Başkan Diken, duruşmanın Beşiktaş adliyesi ya da belirlenecek başka bir yerde yapılmasına ilişkin taleplerin, İstanbul'daki adliyelerin şartları ve bu davanın sanık sayısı dikkate alınarak reddine karar verildiğini söyledi.

Sanıklardan Çetin Doğan'ın, davada Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Başkanlığı'nın iddianamede suçtan zarar gördüklerini belirterek bu nedenle davaya müdahil olarak katılmaları yönündeki talebinin ise bu iki kurumun kendi talepleri olmadığı için reddine karar verildi. Başkan Diken, sanık Çetin Doğan'ın, teknik terim olarak ifade ettiği bazı konuların heyet tarafından anlaşıldığı için Genelkurmay Başkanlığı ya da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan bir temsilcinin açıklama ve mahkemeye yardım için salonda bulunması talebinin de reddine karar verdiklerini söyledi.

Dava sanıklarından Halil İbrahim Fırtına ile Özden Örnek'in zamanın kuvvet komutanları olduğu, dava konusu suçlamalarla ilgili olarak diğer sanıkların da bu iki sanık ile emir komuta zinciri ile bağlantılı olduğu için görevsizlik kararı verilerek davanın yüce divanda görülmesine ilişkin talebin ise suçların kuvvet komutanlıkları görevi ile ilgisi olmadığı için reddine karar verildi.

Sanık emekli Albay Levent Erkek'in avukatı Yılmaz Yazıcıoğlu, reddihakim taleplerinin duruşma salonlarının şartları ve sanık sayısı nedeniyle reddedildiğini belirterek, "Daha önceden üye hakimlerin tarafsızlığından endişe duyduğumuz için reddihakim talebinde bulunmuştuk. Davanın Beşiktaş Adliyesi'nde görülmesi konusundaki talebimize de güvenliğin yetersizliği değil, şartların yetersizliği ve sanık sayısı gözönünde bulundurularak red kararı verilmiştir. Şimdi sizin de tarafsızlığınızdan endişe duyduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bu nedenle şimdi de sizin hakkınızda reddihakim talebinde bulunuyoruz." dedi.

Bu talebin değerlendirilmesi için duruşmaya 10 dakika ara verildi. Ara sonrası mahkeme reddi hakim talebinin, daha önce duruşma salonunun yerinin değiştirilmesi isteminde verilen kararın güvenlik nedenini de içerdiğine dikkat çekerek reddedildiğini açıkladı. Mahkeme başkanı reddi hakim talebinde bulunan avukatın gerekirse 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edebileceğini de belirtti.

Mahkeme Başkanı Ömer Diken, aralarında emekli Orgeneral Engin Saygun'un da bulunduğu 14 sanıktan 4'ünün mahkemeye sağlık raporu gönderdiğini söyledi.

GÖZLEMCİ BARO AVUKATLARINA 'YERİNİZE GEÇİN UYARISI'

Bu arada Başkan Diken'in, sanık avukatlarının yanında oturan ve duruşmaya gözlemci olarak katılan İstanbul ve Ankara Barosu temsilcileri ile diyaloğu dikkat çekti. Başkan Diken, Ankara Barosu avukatlarından Erol Aras'a, "Sizde dava sanıklarından herhangi birinin vekaleti var mı?" diye sordu. Bunun üzerine avukat Aras, önceki duruşmada da aynı bölümde oturduklarını ve herhangi bir uyarıda bulunulmadığını söyledi. Bunun üzerine Başkan Diken, "Sizin anlamanızı bekledik. Geçmezseniz ara karar alacağım." dedi. Avukat Aras da buna gerek olmadığını belirterek üç gözlemci avukat izleyici bölümüne geçti.
 
Reddi hakim talebinin de reddedilmesinin ardından Başkan Diken, iddianamenin kimlik tespiti bölümünün 40. sayfaya kadar geldiğini belirterek, 40'ıncı sayfadan itibaren okunacağını belirtti. Ardından TRT İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde çalışan radyo spikerleri Ömer Ersöz ve Hakan Kırat'ın iddianameyi okumasına geçildi. Spiker Ömer Ersöz, saat 10.50'de okuma işlemine başladı. İki spiker iddianameyi kürsünün önüne konulan bir masada bilgisayardan okuyor.

cihan



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,946 µs