En Sıcak Konular

Sınır polisleri devreye giriyor

6 Ocak 2011 08:03 tsi
Sınır polisleri devreye giriyor

Entegre Sınır Yönetimi projesine hız verildi. İçişleri Bakanı Atalay, ‘sınır polisi’ kurulmasıyla ilgili tasarıyı açıkladı.

İçişleri Bakanı Atalay, Entegre Sınır Yönetimi projesi kapsamında “sınır polisi” kurulmasıyla ilgili tasarıyı Bakanlar Kurulu’na sunacağını açıkladı. Sınırlardaki çok başlılık sona erip tüm hudut güvenliği tek çatı altında toplanacak. Yüksek okul eğitimi verilecek sınır polisleri için bu yıl 50 bin kişi işe alınacak. 

Yunanistan, insan kaçakçılığını önlemek için Türkiye sınırına duvar örmeyi planlarken, hükümet de 'sınır polisini' devreye sokma projesini hızlandırdı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Entegre Sınır Yönetimi'ne geçilmesinin öngören tasarıyı Bakanlar Kurulu'na sunacağını açıkladı. Atalay, sınırların güvenliği için 50 bin 'sınır polisi' alacaklarını açıkladı. Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplandıran İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Entegre Sınır Yönetimi Projesi'nin hayata geçirileceğini belirterek "Bütün AB üyesi ülkeler bu sisteme geçti. Yani yeni bir kolluk sistemi oluşturuyor. Bunlar sınır konusunda eğitilen, bu konuda uzman kişiler. Biz de oraya doğru gitmek durumundayız" dedi.

TEK ÇATIDA TOPLANACAK

Atalay, sınır yönetimi konusunda çok başlılığın bulunduğunu ifade ederek "Şu anda bizde sınır yönetiminde bir kısmı biliyorsunuz kara kuvvetlerinde, küçük bir kısmı jandarmada, sahiller sahil güvenlikte. Bütün bunlar çalışılacak tek yapı altında entegre sınır yönetimi dediğimiz bu, sırf sınırla ilgili olarak uzmanlaşmış eğitim almış kişiler tarafından korunacak" diye konuştu.

50 BİN KİŞİ ALINACAK

Atalay, sınırlarda görev alacak personel hakkında bilgiler verirken, "Bunlar ne asker ne polis olacak. Bunlar yeni bir kolluk olacak, adı sınır kolluğu olacak. İçişleri Bakanlığına bağlı yeni bir kolluk. Polis akademisinde entegre sınır yönetimiyle ilgili bir bölüm açtık. Önümüzdeki yıl yüksek okul açacağız, yetişecekler" dedi. Bakan Atalay, tasarının son aşamaya geldiğini açıklayarak "Çok geçmeden Bakanlar Kuruluna sunarım bunun tasarısını. Yaklaşık 50 bin civarında yeni bir sınır kolluğu olacak. Türkiye bu sistemi kuracak. Artık polisi askeri yok bunlar sınırla ilgili iyi eğitilmiş kolluk olacak" açıklamasında bulundu.

ÇOK BAŞLILIK SONA ERECEK

AB ile müzakerelerde 24. faslın açılış kriterinin Entegre Sınır Yönetimi olduğunu belirten Bakan Atalay, "Geçen ilkbaharda Başbakanımızın bir genelgesi yayınlandı. Entegre sınır yönetimiyle ilgili bir koordinasyon kurulu oluştu. O şu anda İçişleri Bakanlığı'nda bizim müsteşarımız başkanlığında çalışıyor. Bütün kurumlarımız oraya katılıyor. Yani sınırla ilgilisi olan kurum biz de çok fazla.  Sadece gümrük veya sadece sınırı koruyan askerimiz değil, pek çok kurumumuzun orda irtibatı var" diye konuştu.

SINIRLAR YOL GEÇEN HANI

Türkiye'nin sınır güvenliğinin en önemli sorunu olduğunun altını çizen Bakan Atalay, "Ben biliyorum bütün sınırlarımızda yasa dışı göç var, insan kaçakçılığı var, uyuşturucu kaçakçılığı var. Bütün bunlarla ilgili çalışmamız gerekiyor çalışıyoruz" dedi. "Ben doğrusu sınır konusunu en önemli sorunlarımızdan biri olarak görüyorum" diyen Atalay şöyle devam etti:

"Sadece bir Yunanistan ile değil, Yunanistan ile zaman zaman bu iş biraz kabarır, zaman zaman çözülür, yahut da daha minimum düzeylere gider. Ama genelde sırlarımız ile ilgili sorunlar var. Örneğin denizde de ciddi sorunlarımız var. Sınır yönetiminde bizim çok çalışmamız gerekiyor. Diğer ülkeler bunu nasıl sağlıklı hale getirdiyse getirmemiz gerekiyor" dedi.

Bilal Çetin - Bugün



Bu haber 1,121 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,831 µs