En Sıcak Konular

Çin sonunda bunu da yaptı

5 Ocak 2011 20:46 tsi
Çin’in ürettiği ilk radara takılmayan hava aracının bugün pistte test edildiği yarın da ilk uçuşunu yapabileceği bildirildi.

Ancak Çin’in resmi basın organları testlerle ilgili haberleri “söylenti” olarak nitelendirirken, uçağın kapasitesinin de abartıldığını öne sürdü. Uçağın daha önceki testleriyle ilgili yorumlar da Çinli silah meraklılarının bloglarından bir anda silindi. ABD’li Aviation Week & Space Technology dergisi Pazartesi günü J-20 olarak adlandırılan yeni uçağın testleriyle ilgili ilk haberlerin yayımlandığı kurum olmuştu.

Askeri analistler ise yeni uçağın Chengdu yakınlarındaki bir hava üssünde çekilen fotoğraflarının Aralık ortalarından bu yana bloglarda yayımlandığını belirtti.

Hong Kong’da yayımlanan Kanwa Defense Weekly dergisinin editörü Andrei Chang ise bugün New York Times gazetesine telefonla verdiği röportajda hava koşulları uygun olduğu takdirde, uçağın ilk uçuşunu yarın yapacağının kendisine bildirildiğini ifade etti.

Çinli yetkililerin testlerle ilgili haberleri basına bilerek sızdırdığını belirten Chang, amacın ülkenin askeri gücünün ne boyutlara vardığını göstermek olduğunu söyledi.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Pazar günü Çin’e giderek oradaki mevkidaşıyla görüşecek. Böylece geçtiğimiz yıl 29 Ocak’ta ABD’nin Tayvan’a 6 milyar dolarlık silah satacağını açıklamasıyla askıya alınan üst düzey askeri görüşmeler de yeniden başlayacak.

Chang “ABD’ye ve Gates’e güçlerini göstermek istediler” dedi. Çin’in askeri bütçesindeki büyüme resmi rakamlara göre 2010’da yavaşlamış olsa da ülkede hava, deniz ve uzay kapasitesinin artırılması çalışmalarının başı çektiği bir büyüme ve modernleşme süreci devam ediyor.

Çinli yetkililer bu çalışmaların savunma amaçlı olduğu konusunda ısrarcı. Birçok analist ise Çin’in askeri büyümesinin silahlı kuvvetleri ülke içindeki bir güçten bölgesel bir güce dönüştürme yönündeki uzun vadeli stratejik dönüşümün bir parçası olduğunu ifade ediyor. Çin ordusunun ABD ordusu benzeri küresel bir güç olması hedefleniyor.

bugün

 

 

 



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,739 µs