iyibilgi Ank" /> iyibilgi Ank"/>

En Sıcak Konular

Sen konuş, diğerleri dinle(n)sin

5 Ocak 2011 11:41 tsi
Sen konuş, diğerleri dinle(n)sin Cemil Çiçek, iki dil meselesi ile ilgili bir röportaj verdi. Görüldü ki-hükümette bu konuyla görevlendirilenler dahil-meseleyi 'apaçık' ve daha ikna edici anlatanlar varmış. Çiçek, belki daha sık konuşmalı… iyibilgi Ank

Muhakkak yaklaşan seçimin de etkisi var Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in bu konuda derli toplu bir mesaj vermek istemesinde ama…

Bakan Çiçek’in Sabah Gazetesi’ne bugün verdiği röportajda ana konu olan “iki dil” üzerine söyledikleri, en azından "siyaset dili" açısından da örnek teşkil etmeli.

Kürt açılımı veya Güneydoğu açılımı veya hükümetin benimsediği terminoloji ile ‘Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ sıklıkla ağır eleştirilere uğradı. Özellikle teslim olmaya gelen terör örgütü mensuplarının karşılanma görüntüleri ile de politik yaralanmalara neden oldu.

Şimdi yine hep tartışılan Güneydoğu sorunu temelli “iki dil” tartışmaları, BDP’nin bu konunun üzerine-yine seçim yaklaşırken-hırsla gitmesi nedeniyle yükseliyor.

Elbette herkes, başta politikacılar olmak üzere konu üzerine fikirlerini söylüyorlar ama bunların siyaseten ve daha rafine edilerek derlenip toparlanması da gerekiyor. İşte Cemil Çiçek bunu yaptı ve dediğimiz gibi, “herhangi bir konudaki politik dil nasıl olmalı, konu nasıl sadeleştirilmeli, teşhisler nasıl yapılmalı gösterdi”.

Biraz bakalım…

• “Kürtçe etiket olur su faturası olmaz”
• “Dil, ayrışma değil anlaşma vasıtasıdır"
• "İlk defa devlet kuruluyormuşçasına bu talepler dile getiriliyor".
• Terör örgütünün siyasi uzantılarından, seçimlerin de yaklaşmış olması dikkate alınarak bir kısım hassas konuları gündeme getirmesi istendi. İki dil konusu böyle tartışmaya açıldı.
• Önümüzdeki günlerde başka konular da gelebilir. Bu çevreler açısından konuların etnik temelde tartışılması ve gerginlik doğması siyaseten sonuç alınmasını sağlıyor. Böylece toplumun sinir uçlarına basan, dikiş noktalarına jilet atan konular gündeme geliyor.
• Türkiye Cumhuriyeti devleti bir şirket değildir. Yarı hissesi falancalara bir kısım hissesi filancalara ait değildir. 'Biz ortağız, falanca ortağın neyi varsa ben de onu isterim' yaklaşımı devlet felsefesinde yoktur. 
• Türkiye bazı konularda dengeyi kuramıyor. Özgürlük-güvenlik, devlet-fert, özgürlük-sorumluluk dengesi gibi. Özgürlükler sorumsuzca kullanılamaz.
• Konu anlık bir olaya bakılarak tartışılıyor. Bezirgan bir anlayışla ne koparırsak kardır diye görülüyor. Talep yukarı çekilince esas olması gereken de alerji oluşuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,318 µs