mühimmat açıklaması | " /> mühimmat açıklaması | "/>

En Sıcak Konular

Genelkurmay'dan mühimmat açıklaması

5 Ocak 2011 09:06 tsi
Genelkurmay'dan mühimmat açıklaması
Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye'nin değişik yerlerinde bulunan veya ele geçirilen mühimmatlar konusunda açıklama yaptı.

Mühimmatın cinsine veya kafile numarasına bakılarak yapılan değerlendirmelerde, gerekli bilgiye sahip olunmadığında yanılgıya düşüldüğü veya maksatlı kişilerce kitlelerin yanıltılabileceği ifade edildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, ülkenin değişik yerlerinde ortaya çıkan mühimmatların diğer bir olayda bulunan veya ele geçirilen mühimmat ile ilişkilendirildiğinin görüldüğü kaydedildi. İlişkilendirmede genellikle ele geçirilen mühimmatın cinsine ve kafile numarasına atıfta bulunulduğuna ve mühimmatın aynı seri numarasından ya da benzer olduğu ifade edildiğine dikkat çekilen açıklamada, ''Gerekli bilgiye sahip olunmadığında yanılgıya düşülebilmesi ya da maksatlı kişilerce kitlelerin yanıltılması söz konusu olmaktadır" denildi. Açıklamada, ele geçirilen mühimmatın, başka olaylarda ele geçirilen mühimmat ile ilişkilendirilmesi konusuna açıklık getirmek maksadıyla mühimmatın üzerinde bulunan kafile numarası kavramının izah edilmesi gerektiği belirtildi.

"Mühimmat; fenni ismi (cinsi) ve kafile numarası ile birlikte anılır. Bir mühimmatın aynı teknik şartnameye göre, aynı fabrikada, aynı fiziki evsaflı hammaddeden imal ve terkip edildiğini gösteren mühimmat veya aksam numarasına 'Kafile Numarası' denir" şeklinde tanımlamanın yapıldığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Mühimmat ve aksamına kafile numarası verilmesinin amacı; üretilen mühimmatın doğru şekilde üretildiğinden emin olmak, tespit edilen miktarda üretim için gerekli malzemenin tanımlanmasını sağlamak, mühimmatın düzenli aralıklarla yapılan muayenesi neticesindeki durumu hakkındaki kayıtlarını tutmak ve devam ettirmek; arızalı, tehlikeli veya envanter dışına alınarak son işleme tabi tutulacak mühimmatın ve patlayıcı maddelerin yok edilmelerinde kılavuzluk etmektir. Mühimmat ve/veya mühimmat aksamının imalatı esnasında, üretici kuruluş tarafından bir kafile numarası verilir. Kafile numarası, söz konusu mühimmatın aksamının bir partide üretileceği miktarına verilir ve mühimmat ve/veya mühimmatın aksamı bu kafile numarası ile tanınır. Kafile numaraları, bir dizi harf ve rakamdan oluşur. Gerek yurt içindeki, gerekse yurt dışındaki üretici kuruluşlardan tedarik edilen mühimmat, yurdun çeşitli yerlerindeki değişik birliklere ihtiyaçları oranında gönderiliyor. Böylelikle ayrı/aynı kafile numaralı mühimmat bütün birliklerde bulunabilmektedir. Mühimmatın, ihtiyaç duyuldukça yurt içindeki ve yurt dışındaki tedarik kanallarından yıllar içerisinde temin edilmesi, aynı cins mühimmatın değişik kafile numarası ile envanterde yer almasına neden teşkil edebilmektedir. Sonuç olarak; mühimmat ve/veya aksamın, üretildiği partideki miktarına bağlı olarak, yurdun çeşitli yerlerine sevk edilmesi nedeniyle, bir olayda ele geçirilen mühimmatın kafile numarasının diğer bir olayda bulunanlarla aynı olması, iki olayın her zaman ilişkilendirilebileceği anlamına gelmemektedir."

cihan



Bu haber 1,111 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,918 µs