En Sıcak Konular

Bosna Hersek'te, Sırp hükümeti güvenoyu alamadı

4 Ocak 2011 21:11 tsi
Bosna Hersek'te, Sırp Cumhuriyeti'nde 29 Aralıkta kurulan hükümet, Boşnak milletvekillerinin vetosu nedeniyle parlamentodan güvenoyu alamadı.

Sırp Cumhuriyeti'nin Halk Meclisi'nde 29 Aralıkta güvenoyu alan hükümet, bugün Milletler Meclisi'nde Sırp, Hırvat ve Boşnak milletvekillerinin onayına sunuldu. Ülkedeki 3 kurucu etnik unsurun eşit olarak temsil edildiği, toplam 28 milletvekilinden oluşan Milletler Meclisi'nde yapılan güven oylamasında Boşnak milletvekilleri hükümeti veto etti. Boşnak milletvekillerinin vetosu nedeniyle hükümet güvenoyu alamadı. Gelecek günlerde tekrar yapılacak oylamada Boşnak milletvekillerinin hükümeti yeniden veto etmesi durumunda, sorunu Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar çözecek.

Milletler Meclisi'nde temsil edilen 8 Boşnak milletvekilinin başkanı Muyo Hacıomeroviç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sırp Cumhuriyeti'nin Anayasası'nda öngörülen hakların Boşnaklara tanınmadığı için yeni kurulan hükümeti veto ettiklerini bildirdi.

Milletler Meclisi Başkanlığının Anayasa gereği Boşnaklara verilmesi gerektiğini vurgulayan Hacıomeroviç, ''Ancak geçen hafta yapılan seçimde bizim önerdiğimiz aday kabul edilmedi. Bizim adayımız yerine, Anayasaya aykırı olmasına rağmen meclis başkanlığına Sırp üye seçildi. Bu sorun çözülmediği müddetçe, biz de anayasadan aldığımız yetkiyi kullanarak hükümetin kurulmasını veto edeceğiz'' dedi.

27 Aralık 2010 tarihinde Milletler Meclisi toplantısında Boşnak milletvekilleri, başkanlık için ''Sosyal Demokrat Partisi'' (SDP) üyesi Mirsad Capo'yu önermişti. Bu adayın Sırp milletvekillerince kabul edilmemesi üzerine Boşnak milletvekilleri meclisi terk etti. Sırp milletvekilleri ise ''Anayasaya aykırı olmasına rağmen'' Milletler Meclisi başkanlığına Sırp aday Momir Maliç'i seçti.

29 Aralık 2010'da da Sırp Cumhuriyeti'nin Halk Meclisi'ndeki toplantıda, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı Milorad Dodik'in partisi ''SNSD''nin ağırlığıyla hükümet kuruldu. Fakat bu hükümetin güvenoyu alabilmesi için Halk Meclisi'nin aldığı kararları veto etme yetkisini de elinde bulunduran Milletler Meclisi'ni oluşturan Sırp, Boşnak ve Hırvat milletvekillerinin üçte ikisinin de oyunu alması gerekiyor. Bosna Hersek'te Anayasa gereği üç milletten birinin veto ettiği kanun yasalaşamıyor. Bu nedenle ülkede sık sık siyasi sorunlar yaşanıyor.



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,805 µs