En Sıcak Konular

O kadar lükse rağmen en mutsuz halk...

4 Ocak 2011 15:48 tsi
Küresel alanda düzenlenen "Umut ve Umutsuzluk Anketi", ortaya koyduğu sonuçlarla değişen küresel ekonomik dengelerin etkisini insanların ruh haline de yansıdığını gösterdi.

Eğer 2011 hakkında hiç iyimser beklentileriniz yoksa bu büyük olasılıkla Fransız olduğunuz ya da en azından Avrupa’da yaşadığınız anlamına geliyor. Ancak 2011’de tüm dileklerinizin gerçekleşeceği ümidine sahipseniz, bu da Nijerya, Vietnam, hatta Afganistanlı olma ihtimalini yüksek kılıyor.

Bu değerlendirme, Gallup şirketi tarafından düzenlenen “Umut ve Umutsuzluk Anketi”nin sonucunu gösteriyor. Ankete göre, Fransızlar dünyadaki en karamsar ülke. Fransa’yı İzlanda, Romanya, Sırbistan ve İngiltere izliyor. 53 ülkenin yer aldığı ankette ortaya çıkan sonuç, gelişmekte olan ülkelerle eski dünya ülkelerinin arasındaki ruh halinin ne kadar farklı olduğunu gözler önüne serdi.

Anketteki en şaşırtıcı sonuç, Nijeryalıların 2011 için çok büyük bir ümit beslemesi ve Afganların, yeni yılda ABD’lilerden daha yüksek beklentilere sahip olması. Anket, Fransız basınında da şaşkınlığa neden oldu. Le Parisien gazetesi, “Darbelere, yolsuzluk ve yoksulluğa rağmen, Nijeryalılar geleceğe bizden daha ümitli bakıyor!” yorumunu yaptı.

PUAN DAĞILIMI

Küresel anketin puanlamasında, Nijeryalılar iyimserlik alanında 70 puan alırken, Vietnam 61, Gana ise 47 puan topladı. Vietnam’ın yüksek puanı, ülkenin 2010 yılında gösterdiği yüzde 7 ekonomik büyümenin yanmasıması olarak görülüyor.

Afganlar, 24 puan toplarken, Avrupa ve ABD, kötümserlikleriyle sıfırın altına düşmeyi başardı. İngiltere -44 alırken, Fransa -58 puanla sonuncu oldu. Avrupalıların aksine, Irak ve Bangladeşlilerin tüm Batı ülkelerinden daha mutlu olduğu ortaya çıktı.

Ekonomisi en hızlı gelişen ülkeler, listenin üst sıralarında yer edindi. Çin dördüncü olurken, Brezilya beşinci, Hindistan ise dokuzuncu oldu. Araştırma, dünyanın ekonomik gücü artan ülkeleriyle, eski dünya devletlerinde yaşayan insanların ruh hali arasındaki uçurumu açıkça gözler önüne serdi.

MUTSUZLUĞUN SEBEBİ

“Indian Unbound” kitabının yazarı Gucharan Das, Fransızların neden bu kadar mutsuz olduğunu yorumladı. “Fransızların koruyucu ferah devlet modeli piyasalar tarafından uyduruldu” diyen Das, “Bazen Fransızları ateşin kenarında pinekleyen iyi beslenmiş şişman bir kedi olarak görüyorum.  Mutluluk duyabilmek için biraz aç olmanız lazım” ifadesini kullandı.

Önde gelen filozoflardan Pascal Bruckner ise Times’a yaptığı açıklamada, “Fransızların iyi yaşam standartları yükseldikçe, her şeyden şikayet etmeleri de o kadar artıyor” dedi ve insanların “kendilerine acıları içinde debelendiklerini” belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Yılbaşı’nda yaptığı konuşmada, “2010’un zor geçtiğini belirtmiş ancak birçok komşu ülkeye göre daha iyi durumda olduklarını” söylemişti. Sarkozy ayrıca, yapılan köklü reformların meyvelerini yakın zamanda vereceğini belirtti.

Listedeki en mutlu ve mutsuz ülkeler şunlar:

En çok mutlu olanlar:

Nijerya

Vietnam

Brezilya ve Gana

Çin

Kosova

En mutsuz olanlar:

Fransa

İzlanda

Romanya

Sırbistan

İngiltere

Hürriyet



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,749 µs