En Sıcak Konular

Topkapı Sarayı'nda yetki karmaşası

4 Ocak 2011 14:55 tsi
Topkapı Sarayı'na Müze Müdürü olarak atanan Yusuf Benli'nin sözleri kafa karıştırdı. Benli, artık sarayda bütün yetkilerin kendisinde olduğunu açıklayınca Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan "muhatap olmam" cevabı geldi:

Topkapı Sarayı’na Müze Müdürü olarak atanan Yusuf Benli, ilk demecinde Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın görevinin ‘misafirleri ağırlamak’ olduğunu söyledi.

Artık bütün yetkilerin kendisinde olduğunu vurgulayan Benli, Müze’nin iyi yönetilmediğini de iddia etti. Prof. Ortaylı ise “Ben bu üslupla konuşan birisi ile muhatap olmam” dedi.

Hafta sonu Zaman Gazetesi’nin ekinde ‘Topkapı Sarayı’nın çiçeği burnunda müdürü’ sıfatıyla Yusuf Benli ile yapılmış bir söyleşi yayımlandı.

‘Sarayla ilgili her konunun tek hukuki yetkilisi’ olduğunu vurgulayan Benli, 9 Ağustos’ta Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü’ne geldiğini, Prof. İlber Ortaylı’nın ise artık misafirleri ağırlayacağını söylüyordu. Benli, muhabirin, “İlber Bey gidebilir mi” sorusunu ise “Zaman zaman yorulduğunu söylüyor ama onu kendisi bilir. Sormak da bize yakışmaz” diye cevaplıyordu.

Kendisinden önce tek yetkili olan Prof. İlber Ortaylı’nın Topkapı Sarayı Müzesi’ni kötü yönettiğini, hatta ‘Saray’ın damarlarının takınmasına yol açtığını’ iddia eden Yusuf Benli, “Artık öyle bir şey yok. Onlar geçmişte kaldı” diye sürdürüyordu sözlerini.

Prof. Ortaylı: Görevimin başındayım

Bunun üzerine Vatan gazetesi Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’yı aradı.

Prof. Ortaylı, Yusuf Benli’yi hiç görmediğini ve muhatap almayı da düşünmediğini belirterek şunları söyledi: “Ben görevimin başındayım. Görevim de sadece misafir ağırlamak değil. Kraliçe İkinci Elizabeth’i veya bir başka ülke liderini Saray’da ağırlamak mühim bir meseledir. Ama daha önemlisi, bürokraside bir terbiye, bir üslup vardır. Kaliteli bürokratlar nasıl konuşulacağını, nasıl oturup kalkılacağını bilir. Bu arkadaşın bunlardan haberi yok. Ben böyle insanlarla muhatap olmam.”

‘Misafir ağırlama çok önemlidir’

İstanbul il Kültür Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ise Prof. İlber Ortaylı'ya karşı nezaketsizlik yapmaya kimsenin hakkı olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Yusuf Benli’nin ‘Müze Müdürü’ sıfatıyla yaptığı açıklamalar nezaketten uzak bir üslûp taşıyor. Benli’nin ‘misafir ağırlama’ diye küçümsediği iş son derece önemlidir. Topkapı Sarayı veya Ayasofya gibi yerlerde misafir ağırlamak, dünyanın en önemli diplomatik işlerinden birisidir. Bunun için uluslararası tecrübe, geniş bir kültür ve dil bilgisi gerekir. Dolayısıyla bu öyle küçümsenecek ‘lokum mu akide şekeri mi’ esprisiyle geçiştirilemeyecek bir iştir.”

Genel Müdür henüz yanıt yok

Prof. İlber Ortaylı’ya, bu görevlendirmenin kendisinin durumunu belirsizleştirip belirsizleştirmediğini, bunun bir görevden alma anlamına gelip gelmediği de soruldu.

Prof. Ortaylı, konunun muhatabının Tabiat Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü olduğunu, ondan bilgi alınabileceğini söyledi.

Biz de bunun üzerine Tabiat Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü’yü aradık. Toplantıdaymış. Asistanına durumu ve aciliyetini anlatıp beklemeye başladık. Haberi sayfaya gönderdiğimizde hâlâ bekliyorduk.

TOPKAPI’NIN YENİ MÜDÜRÜ YUSUF BENLİ; İLBER BEYİN İŞİ MİSAFİR AĞIRLAMAK

Zaman Gazetesi’nde Yusus Benli ile yapılan söyleşiden bazı bölümler:

- Davet ve toplantılarda ‘Merhaba ben Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Yusuf Benli...’ dediğinizde insanların ilk tepkisi ne oluyor?

Önce bir duruyor, şaşırıyor; sonra ‘İlber Bey ne oldu?’ diyorlar. Açıklıyoruz. Onun başkan vekili, bizimse müze müdürü olduğumuzu anlatıyoruz.

- Tek yetkili siz misiniz?

Hukukî olarak evet. 2863 sayılı yasa ve Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü İç Hizmetler Yönetmeliği çerçevesinde tüm yetki ve kararlar müze müdüründe.

- İlber Bey ne yapıyor?

Misafirleri ağırlıyor.

- İlber Bey gidebilir mi?

Zaman zaman yorulduğunu söylüyor ama onu kendisi bilir. Sormak da bize yakışmaz.

- Örneğin misafirler için ikramlık alınacak. İlber Bey lokum diyor, siz akide şekeri... Hangisi alınır?

* Akide şekeri.

VATAN

 



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,303 µs