En Sıcak Konular

Güneydoğu'dan 5 milyar dolarlık ihracat

3 Ocak 2011 16:39 tsi
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, 2010 yılında bölgeden yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 33,5 artarak, 5 milyar 160 milyon dolar olduğunu söyledi. Birliklerin aralık ayında kaydi ihracat değerinin ise geç

Çıkmaz, 2010 yılı ihracat değerlerini açıkladığı basın toplantısında, bölgeden en fazla ihraç edilen ürünün tekstil olduğunu bildirdi. Tekstilin 2009 yılında toplam ihracatının 1 milyar 619 milyon 183 bin dolar iken 2010 yılında 1 milyar 970 milyon 224 bin dolar olduğunu kaydetti.
    Bölge ihracatının yüzde 67,7’sini sanayi ürünlerinin oluşturduğunu hatırlatan Çıkmaz, “Bölgemiz ihracatının yüzde 73,7’si Gaziantep ilinde kayda alındı. Diğer iller arasında ise en çok ihracat kayıt işlemi Cizre, Mardin, Malatya, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Diyarbakır yaptı. Sektörel ihracatımızın yüzde 64,2’sini sanayi ürünleri, yüzde 30,7’sini tarımsal ürünler ve yüzde 0,6’sını madencilik ürünleri oluşturuyor. Geçen yılın ocak-aralık dönemine oranla sanayi ürünleri ihracatında yüzde 36,9, tarımsal ürünlerde ise yüzde 24,7 ve madencilik ürünlerinde de yüzde 101,2 artış meydana geldi. Sektörel bazda ise makine halısı, çimento ve toprak ürünleri, kimyevi maddeler ve mamulleri, konfeksiyon ürünleri, polipropilen iplikler, dokuma ve örme kumaşlar yer alıyor. Tarımsal ürünlerde ise buğday unu, bisküvi-pasta, kuru kayısı, kakaolu mamuller, makarna, şeker ve şeker mamulleri, bulgur ile bitkisel sıvı yağlar başı çekiyor.” diye konuştu.

    BÖLGE İHRACATININ BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ ORTADOĞU’YA YAPILDI
Çıkmaz, bölgeden yapılan ihracatın ülke grupları dağılımında ilk sırayı yüzde 59 pay ve toplam 3 milyar 51 milyon 953 bin dolar ile Ortadoğu ülkelerinin aldığını kaydetti. Ortadoğu’yu yüzde 19 pay ve 958 milyon 83 bin dolar ile AB ülkelerinin aldığını dile getiren Çıkmaz, üçüncü sırada ise yüzde 6 pay ve toplam 296 milyon 538 bin dolar ile Afrika ülkelerinin geldiğini ifade etti. Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın geçen yıla göre yüzde 37,7 arttığını açıklayan Çıkmaz, AB ülkelerine yüzde 18,9 ve Afrika ülkelerine ise yüzde 35,9 ihracat artışı olduğunu bildirdi.
    Çıkmaz, “Yine bu dönemde bölgemizden toplam 174 ülkeye ihracat yapılmıştır. Ülkelere yönelik ihracatta ilk sırayı yüzde 46,1 pay ile Irak, ikinci sırada yüzde 26,1 pay ile Suriye ve yüzde 11,3 pay ile İtalya üçüncü sırada yer alıyor.

    2010 YILINDA GAZİANTEP’TEN YAPILAN İHRACAT
    Çıkmaz, bölgenin sanayi ve ticaret kenti Gaziantep’in ihracatta önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Gaziantep Türkiye ihracatında ilk sıralardaki yerini korumaktadır. İhracatçı birlikleri verilerine göre, 2010 yılında Gaziantep, Türkiye ihracatında en çok ihracatın yapıldığı iller arasında 6. sırada bulunuyor.” dedi.
    Ocak-Aralık 2010 döneminde Gaziantep’ten 170 ülkeye ihracat yapıldığını hatırlatan Çıkmaz, Gaziantep’in ihracat pazarları arasında ilk sırayı Irak’ın aldığını dile getirdi.
    Gaziantep’in Irak’tan sonra Suudi Arabistan, Suriye, Almanya, ABD, İtalya, İngiltere, Rusya Federasyonu, İran ve Mısır’ın geldiğini belirten Çıkmaz, “2010 yılında 5 milyar 160 dolarlık ihracatla ihracat sıralamasında Türkiye genelinde 7. sırada olan bölgemiz ihracatının, 2011 yılında yüzde 15 artışla 6 milyar doları aşacağı tahmin edilmektedir.” şeklinde konuştu.
    Çıkmaz, Gaziantep’in son 5–6 yıldan beri ihracatta Türkiye’den önde gittiğini dile getirdi. Gaziantep’in krizden de en az etkilenen şehirler arasında yer aldığını vurgulayan Çıkmaz, kriz Gaziantep’i teğet geçtiğini sözlerine ekledi.

Cihan



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,623 µs