En Sıcak Konular

Papadapulos: Kıbrıs'ta gündemi biz belirleriz

0 0 0000 00:00 tsi
Papadapulos: Kıbrıs'ta gündemi biz belirleriz Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Annan Planı hakkında yapılan referandumdan sonra uluslararası alanda kendilerine karşı oluşan olumsuz havayı atlattıklarını, Kıbrıs sorunuyla ilgili gündemi kendilerinin belirlediğini söyledi.

Papadopulos, Rum Simerini gazetesine yaptığı açıklamada, “Annan Planını reddetmesinin ardından Kıbrıs Rum tarafına yöneltilen her türlü eleştiri ve düşmanca tavrın körleştiğini” savunarak, “Kıbrıs sorununda gündemi belirleyen şey bizim girişimlerimizdir” dedi.

“Annan Planı için yapılan referandumun üzerinden 3 yıl geçtikten sonra Rum tarafının 'hayır' kararının haklı çıkıp çıkmadığı” yönündeki bir soruya karşılık Papadopulos, “Annan Planının zaman zaman ifade edilen birçok sebepten ötürü kabul edilemez olduğunu” belirterek, “meselenin esasının, Rum halkının çoğunluğunun aldığı bu doğru ve kurtarıcı nitelikli kararın haklılığının ortaya çıkıp çıkmaması değil, çoğunluğun isteğine saygı duyulması olduğunu” söyledi.

Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu durumu Annan Planı öncesindeki durumla karşılaştırması istenen Papadopulos, şöyle konuştu:

“Her şeyden önce Annan Planını kabul etseydik, daha iyi veya daha kötü bir konumdan bahsedemeyecektik. Çünkü 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin hiçbir konumu olmayacaktı. Kıbrıs'ın bölünmesi, hukuki olarak eşit iki varlık olarak geri dönüşü olmayacak şekilde kalıcılaşacak, referandumu takiben 24 saat içerisinde 'Kıbrıs Cumhuriyeti' dağılarak, gerek BM'ye, gerek AB'ye başvurabilmek için her iki toplumun da onayının gerekli olacağı yeni bir hukuki varlığa yerini bırakacaktı. Bugün 'Kıbrıs Cumhuriyeti' AB'nin eşit bir üyesidir. Annan Planını reddetmesinin ardından Kıbrıs Rum tarafına yöneltilen her türlü eleştiri ve düşmanca tavır körleşmiştir ve Kıbrıs sorununda gündemi belirleyen şey bizim girişimlerimizdir.”

Papadopulos, referandum öncesinde, “(Güney)'Kıbrıs'ın AB'ye üyeliğinin, halkın istemediği bir çözümün empoze edilmesi ve uygulanacak baskılar karşısında daha güçlü bir kalkan oluşturacağını ve Kıbrıs Rum tarafının müzakere konumunun güçleneceğini” ifade ettiğini hatırlatarak, “o zaman savunduklarının şu anda gerçeğe dönüştüğünü” söyledi. Papadopulos, Annan Planında mülkiyet sorunu için öngörülen çözümün “haksız ve uygulanamaz” olduğunu da savundu.

“Zamanın çözümden yana işlemediğinin görüldüğünü, ancak çözümün zamana bırakılmasının kendi politikaları veya stratejileri olmadığını” kaydeden Papadopulos, ortak kabul edilebilir bir çözümün sadece kendilerine bağlı olmadığı görüşünü dile getirdi.

 
hürriyet



Bu haber 279 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,686 µs