En Sıcak Konular

Yeni yıla hükümetsiz girdiler...

3 Ocak 2011 14:05 tsi
Kral II. Albert tarafından atanan arabulucu Johan Vande Lanotte'nin Flaman ve Valon partilerini uzlaştırma çabaları sürüyor.

Belçika'da 13 Haziran seçimlerinin ardından geçen 204 günde hükümet hala kurulamazken, Kral II. Albert tarafından atanan arabulucu Johan Vande Lanotte'nin Flaman ve Valon partilerini uzlaştırma çabaları sürüyor.

Flaman Sosyalistlerin eski başkanı Lanotte'nin muhtemel koalisyon ortakları olan Flaman ve Valon bölgesinden 7 partiye (Yeni Flaman İttifakı ile hem Flaman hem de Valon cephesinden Sosyalistler, Hristiyan Demokratlar ve Yeşiller) sunduğu uzlaşma önerileri, federal hükümetin bütçe ve yetkilerinin bölgeler lehine daraltılması ve çift dilli Brüksel çevresindeki tartışmalı seçim bölgelerinin bölünmesini içeriyor.

Önerilerinin kapsamlı ve dengeli olduğunu ve partiler arasında müzakereler için iyi bir temel oluşturduğunu belirten Lanotte, liderlerden hazırladığı belge üzerinde görüşmelere başlamak için çarşamba gününe kadar cevap istedi.

Deneyimli siyasetçi Lanotte, bu hafta içinde muhtemel koalisyon ortaklarını eylül ayından bu yana ilk kez aynı masa etrafında buluşturmayı hedefliyor.

Federe yapılı Belçika'da 13 Hazirandaki erken genel seçimlerde, nüfusun yüzde 60'ının yaşadığı zengin Flaman bölgesinde bağımsızlık yanlısı Yeni Flaman İttifakı'nın oyların yüzde 28'ini alarak birinci çıkması ve 150 üyeli federal parlamentoda 27 koltuk kazanması, Valon partilerini endişelendirmişti.

Aradan geçen sürede söylemlerini değiştirmediği gözlenen Yeni Flaman İttifakı Başkanı Bart De Wever, geçen ay Alman Der Spiegel dergisine verdiği mülakatta, başarısız bir model olan Belçika'da gelecek görmediğini söylemişti.

De Wever, gelir seviyesinin daha düşük olduğu Valon bölgesine kuzeyden kaynak aktarımını "uyuşturucu müptelasına hap vermeye" benzetmişti.

Hükümetsiz kaldığı süre 200 günü aşarak rekor kırılan Belçika'da siyasi krizler hemen her seçim sonrasında alevleniyor. 2007 yılında 194 günde hükümetin kurulabildiği ülkede bu süre 1988 seçimlerinin ardından 148 gün, 1979 seçimlerinin ardından 107 gün ve 1992 seçimlerinde 102 gün olmuştu.

 



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,293 µs