En Sıcak Konular

Uyanık muhtar ikametgâh belgesine reklam aldı

0 0 0000 00:00 tsi
Nüfus cüzdan sureti ve ikametgâh gibi belgeleri imzalayarak para kazanan muhtarlar, geliri artırmak için ilginç yöntemler deniyor. Kâğıt masrafını düşürmek isteyen Aydın Hasanefendi Mahallesi'nin muhtarı Ertuğrul Özdemir, mühür bastığı belgelerin arkasın

Gelirlerini artırma yolları arayan muhtarlar ilginç yöntemler buluyor. Hasanefendi Mahallesi Muhtarı Ertuğrul, mühür bastığı belgelerin arkasına reklam alıyor.

Bunu 'sponsorluk' uygulamasına benzeten muhtar, masrafları sıfıra indirdiği için artık fakirlerden mühür parası almadığını, öğrencilere de indirim yaptığını vurguluyor. Hayata geçirdiği projeyi duyan çok sayıda profesörün kendisini arayarak tebrik ettiğini belirtiyor. Muhtar, uygulama sayesinde ücretsiz kâğıt elde ettiklerini, reklam verenlerin de çok ucuza tanıtım yaptığını kaydediyor. Uygulamanın kanuna aykırı olmadığının altını çiziyor.

Reklamlı evrak konusunda Muhtar Ertuğrul Özdemir'in başından ilginç bir olay geçmiş. Çocuğunu okula yazdırmak isteyen bir veli ikametgâh talebinde bulununca, muhtar hazırlayıp vermiş. Belgenin arka yüzünde bir sürücü kursunun tanıtımı yer alıyormuş. Okula giden veli, sadece reklamlı tarafı okuyunca geri dönüp Özdemir'i azarlamış: "Ben çocuğumu sürücü kursuna değil, okula yazdıracağım." Muhtar belgenin diğer yüzünü gösterince gerçek anlaşılmış.

29 Mart 2004 tarihindeki seçimle göreve gelen Muhtar Ertuğrul Özdemir, resmî işlemlerde kullanılan ikametgâh ilmühaberi, nüfus kayıt örneği ve nüfus cüzdanı değiştirme belgesi gibi evraklar için önemli miktarda para harcandığını gördü. Bu konuda çözüm arayışlarına giren Özdemir'in aklına sponsor bulma fikri geldi. Önce bunun kanuni bir mahzuru olup olmadığını araştıran Özdemir, Aydın Valiliği Mahalli İdareler Müdürlüğü'nden, sponsorluk karşılığında ücret alınmaması ve bu iş için ihale açılmaması durumunda sakıncanın doğmayacağını öğrendi. Bu konuda birçok kurum, kuruluş ve işyeriyle görüşen Özdemir, il merkezindeki 10 işyerinden olumlu cevap aldı. Anlaşma sağladığı firmalara, birer tarafı boş ve birer tarafı firmanın tanıtımının yapıldığı biner adet broşür bastırtan Özdemir, bütün işlemlerinde bu belgeleri kullanmaya başladı.

Muhtar Özdemir, uygulama sayesinde muhtarlığın ücretsiz kâğıt sahibi olduğunu, reklâm verenlerin de çok ucuza tanıtım yaptığını söylüyor. Reklam veren firmalardan para almadıklarını ifade eden Özdemir, onlardan sadece boş belge bastırmalarını talep ettiklerini anlatıyor. Uygulamayla firmanın dağıtım masrafından da kurtulduğunu belirten Ertuğrul Özdemir, "Bu uygulamayla muhtarlık olarak biz kâğıt masrafından kurtulurken vatandaşların da yararlanmasını sağladık. Onaylı belge talep eden öğrencilere indirim yapıyoruz. Fakir ve sakat olanlardan hiç para talep etmiyoruz." diyor.

Aydın Muhtarlar Derneği Başkanı Mevlüt Zeren ise bugüne kadar ne kendisinin ne de diğer muhtarların böyle bir girişimde bulunmadığını açıklıyor. Uygulamanın kanuni olup olmadığı yönünde kesin bir bilgiye sahip olmadığını belirten Zeren, diğer muhtarların bu belgeleri matbaadan hazır aldığını, elle veya bilgisayarla doldurduğunu anlatıyor.

Hasanefendi Muhtarlığı'nın evraklarının arkasına reklâm veren firma sahiplerinden Selahattin Durak, uygulamaya kamu hizmetlerine destek olmak için katıldığını ifade ediyor. Diğer bir firma sahibi Havva Çiçek ise yeni açtığı işyerinin reklamını hem ucuza yaptığını hem de daha fazla kişiye ulaştırdığını söylüyor. TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen kanun tasarısıyla ikametgâh ilmühaberi tarihe karıştı. Ağustos ayından itibaren bu tür işlemler artık kimlik numarasıyla yapılacak. Muhtarlıktan belge almaya gerek kalmayacak.

zaman



Bu haber 1,145 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,648 µs