En Sıcak Konular

'Din' değil, 'dil' farkı!

3 Ocak 2011 00:05 tsi
'Din' değil, 'dil' farkı!
Halef selef Diyanet İşleri Başkanları’nın yeni yıl hutbelerini kıyas üzerinden yaratılan haberler elbette belli çekişmenin işaretini veriyor. Ama onları fasulyeden sayıp, konuya ‘sözün boğumları’ üzerinden bakabiliriz…

Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na Ali Bardakoğlu’nun yerine Mehmet Görmez getirildi. Ardından da çeşitli tartışmalar başladı. Örneğin, Diyanet Vakfı Kadın Faaliyetleri Merkezi Başkanı Ayşe Sucu’nun görevinden alınması üzerinde hayli duruldu.

Taze konu ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “yeni yıl hutbesi”. Ankara’daki camilerde okutulan hutbe yılbaşı kutlamalarına kritik getiriyor.

İşin özü şu: Bu seneki hutbe, “Yılbaşı çerçevesinde yapılan kutlamalar, esasen bizim milletimiz yönünden, dini, ahlaki, kültürel ve geleneksel hiçbir temele sahip değildir” cümlesini kurarken..

Geçen seneki, “Geçtiğimiz yılın muhasebesini yaparak, günahlarımızdan dönme gayretinde olmalıyız”ı tercih etmiş. Doğal olarak zaten dumanların tüttüğü bir alana yine hep tartışılan bir konu getiriliyor.

Bu tartışmaya girip, haklı haksız üzerinden bir kalabalık yaratmaya ve buradan bir sonuç çıkması beklentisine saplanmaya hiç gerek yok. Bir yere varmayacağı açık.

Ama belki “dil” esnekliği üzerine bir cümle, örneğin, “ikinci hutbe birinci hutbeyi zımnen kapsıyor mu kapsamıyor mu” sorusu yaratıcı bir kapı açabilir ve suni sürtüşmeleri engelleyebilir.

“Dil” kemiği ve sözün boğumları açısından bu tartışmadan hayır çıkar. Ama bu sözde farklılığa bakarak tansiyon yükseltmekten taraflara fayda çıkmaz.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,499 µs