iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

'Ağlama duvarı' bizi utandırır mı?

3 Ocak 2011 00:01 tsi
'Ağlama duvarı' bizi utandırır mı? Bir gazete 'çit' dedi. iyibilgi Ankara

Muhakkak görmüşsünüzdür ama bilmeyenler için özetleyelim; Yunanistan Trakya sınırında, Türkiye ile arasına bir duvar yapacak. Amaç-kendi söylemlerine göre-kaçak göçmen akışını durdurmak. Olay bu.

Anımsanacağı gibi kısa bir süre önce Atina, AB’nin sınır muhafızlarını da (FRONTEX) çağırarak bu sınıra yerleştirmişti. Haylidir de bu kaçak göçmen konusundan sızlanıyordu.

Peki bu duvar nasıl bir duvar olacak?.. Yunan Bakan  Hristos Papuçis’in dediğine göre, “ABD Meksika sınırındakine benzeyecek”.. Ve bir kaç gün içinde uygulanmaya başlayacak.

Şimdi, ‘bize ne yapsınlar’ denebilir. 206 kilometrelik duvar (bu rakamda bir mübalağa var gibi. Duvar belki bunun 10 veya 20’de biri olabilir. Meriç faktörü unutulmamalı.) için Türk Dışişleri de aynısını diplomatik dille söylemiş bulunuyor.

Hürriyet’in haberine göre Dışişleri, “Tüm ülkeler gibi Yunanistan'ın da sınırlarını koruma hakkı bulunuyor. Kaçak göçmen sorunu konusunda AB ülkeleri zaman zaman çeşitli önlemleri yürürlüğe koyar. Konu bu kapsamda değerlendirilmektedir”. (Aynı haberin başlığında Hürriyet, “Yunanistan sınıra çit çekiyor” cümlesini kullanmış. 'Çit' durumu hayli küçümseyici bir tercih. Sanki insan kaçmıyor keçi kaçıyor gibi.)

İki konuyu ayırmak gerekli

Duvar meselesinin iki farklı, daha doğrusu dikkat edilmesi gereken iki ayrı yüzü var. Bunlardan biri gerçekten de Atina’nın dediği gibi günlük 200-250 kişiye ulaşan kaçak göçmen sayısı.

Ne kadarı doğru bilinmez ama Avrupa’ya giden kaçak göçün % 80’inin Yunanistan üzerinden olduğu, şu an ülkede 300 bin kaçak göçmen bulunduğu dillendiriliyor.

Edirne Valiliği’nin söylediğine göre, 2010 yılında bizim güvenlik birimlerimiz 11 bin kaçak göçmeni yakalamış ve gerekli hukuki işlemi yapmışlar. Yani burada bir sorun var.

Duvar!

İkinci mesele de en az onun kadar, belki daha önemli. Bir ülkenin diğer bir ülkeyle sınırına duvar yapması, nedeni ne olursa olsun iyi bir görünte değil. Emsal örnekleri de berbat.

En başta Yunan Bakan’ın söylediği ABD-Meksika sınırındaki duvar, Meksika’nın dünyadan görünüşünü hayli kirletti. Kendi ülkelerinden kaçan insanları durdurmak için duvar yapılmış oldu.

Ama dediğimiz gibi hiçbir duvar siyaseten iyi durmuyor. Berlin Duvarı yıkıldı gittti ama yıllarca, onyıllarca öyküsü dillerde dolaştı, dolaşıyor. Demirperde’yi elle tutulur hale getirdi ve karşı tarafı cehennem toprakları olarak damgaladı.

İşte en tazesi, İsrail’in Filistin duvarı. Nasıl bir vahşeti gizlediği, aşağıladığı, hapsettiği, aç bıraktığı gerçeğini daha bariz gösteren bir örnek var mı?

Kısaca “duvar” kavramı muhatabı için berbat bir imaj çiziyor. Bu manada aynı duvar bizimle AB arasında da bir duvar olacak! Bu da bir mesaj. Elbette Türkiye’ye bir zarar veremez başta topraklardaki bu duvar. Fakat bir mühendislik olduğunu görmeyecek kadar saf olmamak gerekiyor.

Belki de Yunanistan, bu kadar başarılı bir görüntü hamlesi yapabilmek için, eskiden beri duvar yapımı konusunda uzman yeni dostlarından dersler almış olabilir.

Yoksa zaten bu kadar para sıkıntısı varken, kimin aklına gelir duvar yapmak!

www.iyibilgi.com



Bu haber 6,447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,911 µs