En Sıcak Konular

Batıda ''Vampirlik'' yayılıyor

2 Ocak 2011 15:07 tsi
Batıda ''Vampirlik'' yayılıyor Batı popüler kültürünün kolektif bilincinde "vampirizm" patlama yapmış durumda. Peki bu ''trendin'' arkasında ne var?

Vampir filmleri, dizileri ve kitaplarıyla popüler kültürde başlayan trend gerçek yaşamı da etkilemeye başladı. İnsanın popüler kültürde hayalini süsleyen karakterlere özenmesi gayet normal tabii ki ama özenilen karakter bir vampir olunca işler biraz karışıp tuhaflaşabiliyor.

Ben bir trend izleyicisi olarak bu konuyu kafaya taktım ve Manhattan'daki kan bankalarının durumunu inceledim. Gördüm ki son yıllarda Manhattan'da kan fiyatlarında büyük artışlar olmuş, kan bulmak da çok zorlaşmış.

Kan bankalarında satılan kanlara talep çok artmış. Bu sadece hastalardan gelen taleple alakalı değil. Hasta sayılarında ve hastalık cinslerinde belirgin bir değişme yokken bile kana talep hayli artmış.
Ben ayrıca iPad'den, NewYork Post Gazetesi'ndeki polis günlüğünü de düzenli takip ediyorum. NYPD Police Blotter'da kan çalma ve piyasaya çıkıp fiyatını vererek insanları kan vermeye teşvik etme (kan karaborsası) suçlarında artış var. Tabii yine NYPD Blotter'lerinden gördüm ki son iki yılda kendisini vampir olarak tanımlayan insanların yaralama ve öldürme suçlarından yakalandığı olaylar da oluyor. Sonuç son derece net ve açık: Modern zamanların global trendlerinin oluşturulduğu New York şehrinin Manhattan adasında kendisini vampir zanneden insan sayısında büyük artış var.

TUHAF BİR POPÜLER KÜLTÜR TRENDİ

Bu kişiler, bir vampir nasıl yaşaması gerekiyorsa öyle yaşıyorlar. Geceleri sokağa çıkıp gündüzleri karanlık odalarda uyuyorlar, kan içiyorlar; aralarında başka insanların kanını içebilmek için dişçide dişlerini sivriltenler bile var (vampir estetiği!). Bunlardan bazısının sadomazoşistik kulüplerde kan içme ritüellerine katıldıkları da biliniyor.
Ama ben bunun olacağını tam iki yıl önce şehirde bedava dağıtılan Village Voice Gazetesi'nde gördüğüm ilandan sonra biliyordum.

Bu ilanda "Vampir asistanı aranıyor" denildikten sonra ciddi biçimde vampirin ihtiyaçlarından bahsediliyor ve çalışmayı kabul edecek asistandan neler bekleneceği anlatılıyordu. Haftalık olan bu dergide ertesi hafta aynı ilan çıkmadığından ben onun arzu ettiği asistanı hemen bulduğuna eminim. Gazetenin merkezine gidip bilgi almak talebimi ise ilanlar hakkında özel bilgi veremeyecekleri gerekçesiyle reddetmişlerdi.

Bir trend izleyicisi olarak benim   işim ahlaki değerlendirmeler yapmak değil. Bazı trendler bana ters geliyor, katılmıyorum diye onu yok sayma hakkım da yok.

Bu vampir trendi tabii ki çok sağlıksız ve uç durumlarda tehlikeli de olabilecek bir trend. Ama bu kadar fazla seksi erkek ve kadınların rol aldığı vampir filmi ve dizisinden sonra bunların olması çok da şaşırtıcı değil. Popüler kültürün kolektif bilincinde "vampirizm", "seks" ile özdeşleştiriliyor. Bir de ölümsüzlük arayışını katın denkleme, vampir olma hayali kuran insan sayısında patlama olması ve bunların kendileriyle tuhaf da olsa bir ilişki kurmaya istekli güzel kadınlar bulmaları çok normal.

Serdar Turgut / Haberturk

Devamı için tıklayın



Bu haber 1,534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,080 µs