En Sıcak Konular

Titanik’e son bilete hayır

2 Ocak 2011 11:14 tsi
Polonya ve Çek Cumhuriyeti AB'ye girmekte çekimser...

Estonya, kron yerine borç krizi nedeniyle varlığı tartışmalı hale gelen Euro kullanmaya başladı. Polonya ve Çek Cumhuriyeti ise birliğe katılmak için sorunların çözülmesini bekliyor. Euro’ya geçişe karşı muhalefet “Titanik’e son bilete hayır” sloganını kullanıyor.

Estonya, dün Euro Bölgesi’ne giren 17’inci Avrupa Birliği üyesi oldu. Küçük Baltık ülkesi Estonya’nın para birimi kronun yerine Euro Bölgesi’nin ortak para birimi Euro’yu kullanma kararı, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandıktan sonra yaklaşık 20 yıldır ekonomisini Avrupa ile birleştirme çabasının son adımıydı. Slovenya ve Slovakya’dan sonra Estonya, Euro kullanan üçüncü Doğu Avrupa ülkesi oldu. Estonya’nın komşuları Letonya ve Litvanya’nın Euro Bölgesi’ne 2014 yılında katılması beklenirken, Polonya, Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan’ın ise ne zaman dahil olacağı belli değil. Bu ülkelerin tamamı bir gün Euro Bölgesi’ne katılma sözü vermelerine rağmen, İrlanda, Yunanistan, İspanya ve Portekiz’in borç sorunlarının nasıl çözüldüğünü görmek istiyorlar.

Avrupa’daki borç krizi aynı zamanda Euro Bölgesi’ne üye olmanın düşük borçlanma maliyetlerini garanti ettiği yönündeki düşünceye zarar vermiş bulunuyor. Polonya Merkez Bankası Başkanı Marek Belka, ülkesinin Euro Bölgesi’ne bir “düzen’’ sağlandığında gireceğini söyleyerek, “Euro Bölgesi’nde dramatik olaylar oluyor, bu yüzden niçin acele edelim?’’ diyor. Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Necas da Euro’nun uzun süre ülkesinin avantajına olmayacağını ifade etti. Ekonomistler, Doğu Avrupa ülkelerinin 2019-2020 yıllarından önce Euro Bölgesi’ne katılacağını düşünmüyor.

İlk icraatı 800 milyon Euro ödemek olacak
AB Komisyonu’nun mayıs ayında Estonya’nın Euro Bölgesi’ne giriş için enflasyon, bütçe açığı ve borçluluk oranı gibi kriterleri karşıladığı yönünde görüş bildirmesinin ardından, AB ekonomi ve maliye bakanları ile Avrupa Parlamentosu, 1.3 milyonluk Baltık ülkesinin ortak paraya geçişini onaylamıştı.

Estonya’nın Euro Bölgesi’ndeki ilk icraatı, borç krizindeki Euro ülkelerini kurtarmak için oluşturulan Avrupa Finansal İstikrar Fonu’na 800 milyon Euro katkı yapmak olacak. 20 milyar dolarlık ekonomiye sahip Estonya’da kişi başına düşen milli gelir 15 bin dolara yaklaşıyor. AB Komisyonu 2010 yılında Estonya’da büyüme oranının yüzde 2.4, enflasyon oranının yüzde 2.7, işsizlik oranının yüzde 17.5 ve kamu borcunun gayrı safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 8 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor. Estonya Euro’ya geçişi ve yeni yılı birlikte çoşkuyla kutladı. Başkent Tallinn’de opera binasının dışına yerleştirilen para çekme makinesinden ilk Euro banknotları Başbakan Andrus Ansip aldı.
 
haberturk



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,770 µs