En Sıcak Konular

Vitrinlere sigara yasağı geldi

2 Ocak 2011 10:40 tsi
Avustralya’nın Victoria eyaletinde yeni yılın ilk gününden itibaren sigara paketlerini vitrinlerde sergilemek yasaklandı.

Sergileme yasağı, küçük marketler, benzin istasyonları ve büyük süper marketler için geçerli olacak. Bu yasağa uymayanlar için 35 bin dolara kadar ağır para cezası uygulanacak.
   
Victoria Eyaleti Sağlık Bakanı David Davis, söz konusu kanunun en büyük amacının, özellikle genç nesildeki sigara alışkanlığının önüne geçmek olduğunu belirtti. Sigara Victoria’da her yıl 4 bin insanın hayatına mâl oluyor. Ayrıca akciğer kanseri hastalıklarının yüzde 80’inin başlıca etkeni de yine sigara. Bu hastalıkların Avustralya’ya yıllık maliyeti ise sadece Victoria eyaletinde 5 milyar doları buluyor. Ayrıca sigara, önlenebilir hastalık ve ölümler listesinde yine en önde geliyor.
   
Bu arada yasaktan dolayı, satışların düşeceğini belirten iş yeri sahipleri konusunda açıklama yapan Sağlık Bakanı, yasağın satışlara olan etkisinin çok az olacağını belirterek, herhangi bir tazminat ödenmesinin söz konusu olmayacağını kaydetti. Muhalefetteki İşçi Partisi liderinin yardımcısı Rob Hulls ise yasağı memnuniyetle karşıladıklarını; ancak iktidar partisinin hâlâ sigara şirketlerinden para yardımı kabul ediyor olmasının büyük bir tezat oluşturduğunu vurguladı.
   
Victoria eyaleti “vitrinlerde sigara sergileme yasağı” ile, aynı kanunu daha önce uygulamaya koyan ACT, NSW ve Batı Avustralya Eyaletleri ile uyumlu hale gelmiş oldu. Vitrinlerde sigara sergileme yasağı, tütün ürünleri satan dükkanları uygulama kapsamının dışında tutuyor. 

cihan



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,457 µs