En Sıcak Konular

28 Şubat kalıntıları temizleniyor

2 Ocak 2011 09:28 tsi
28 Şubat kalıntıları temizleniyor 28 Şubat kalıntısı mevzuatta yapılan temizlikle atılan sivilleşme adımına kamuoyundan destek geldi.

AK Partili Bozdağ, ""Normalleşme yolunda birçok adım attık. Bunları atılacak yeni adımlar takip edecek" dedi. Emekli askeri Hâkim Tarımcıoğlu ise "Devlet bağırsaklarını temizliyor" yorumunda bulunduBaşbakan Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan gizli bir genelge ile 28 Şubat kalıntısı mevzuatta yapılan temizlik haberimize toplumun her kesiminden destek geldi. Emekli askeri Hâkim Faik Tarımcıoğlu, atılan adımların yeterli olmasa da önemli olduğunu söyledi. "Yapılacak daha çok şey var" diyen Tarımcıoğlu, ilk başta sıfır kilometre bir Anayasa yapılmasını istedi. Genelgelerin kaldırılmasıyla ilgili "Devlet bağırsaklarını temizliyor" diyen Tarımcıoğlu, önemli olanın bu tür uygulamaları hayata geçiren zihniyetin değişmesi olduğunun altını çizdi.

O zihniyeti kaldırabilecek miyiz?

28 Şubat darbesinin, bir sürü problemle birlikte milletin ruhunu kanatacak uygulamalarla dolu mevzuat yığınını getirdiğini ifade eden Tarımcıoğlu bu mevzuatın bir öfke ile hazırlandığım belirtti. "Öfke kanuna sirayet ederse, tüzüğe yönetmeliğe daha ağır yansır" diyen Tarımcıoğlu, şöyle devam etti: "Mevzuat kalkar da ona konu olan zihniyeti kaldırabilecek miyiz? Asıl olan budur." EMASYA Protokolü kaldırılmasına rağmen İller İdaresi Kanunu'nda benzer ibarelerin bulunduğuna dikkat çeken Tarımcıoğlu, İç Hizmet Kanunu 35. maddenin de varlığını koruduğuna işaret etti.

Yargıda çift başlılık bitmeli

Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da normalleşmenin en önemli adımlarından birinin atıldığını ancak yeterli olmadığını söyledi. Türkiye'nin referandum süreciyle birlikte yasal ve Anayasal mevzuatında ileriye dönük adımlar attığına dikkat çeken Gündoğdu, TSK İç Hizmet Kanununun 35. maddesi başta olmak üzere değişimin aleyhine bazı düzenlemelerin hâlâ durmasını eleştirdi. "Birilerine milletin değerleriyle kavga etme yetkisini vermiş gözüken protokoller var" diyen Gündoğdu, tüm mevzuatın elden geçirilerek yanlış kişilerin elinde yanlış yorumlanabilecek ibarelerin ayıklanmasını istedi. Yeni Anayasa yapılmasını isteyen Gündoğdu; darbe ürünü Milli Güvenlik Kurulunun Anayasal kimliğine son verilmesini, askeri yar-gı-sivil yargı ayırımına son verilmesini, Milli Güvenlik derslerinin sivil öğretmenler tarafın-sini, başörtüsünün üniversitelerde [rakılmasını önerdi.

Bozdağ: Bu adımların devamı gelecek

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, "Alvkamu kurumlarına irtica ile mücadele görevi veren tüm metinlerin yürürlükten kaldırılmasının demokrasi adına önemli bir adım olduğunu söyledi.

Vesayet gölgesi kalkacak

"Demokrasi ve hukuk devleti ile bağdaşmayan anlayışların somut şekli olan, genelgelerin ve takip kurulunun kaldırılması demokrasi ve hukuk devletinin kökleşmesi adına önemli bir adımdır" diyen Bozdağ, şöyle konuştu,  "AK Parti iktidarında demokrasi ile hukuk devleti ile bağdaşmayan pek çok hüküm mevzuattan çıkarıldı. Normalleşme adına önemli adımlar atıldı. Bu adım da bunların devamı niteliğinde bir adımdır. EMASYA protokolünün kaldırılması, DGM'lerin kaldırılması. Milli Güvenlik Kurulu-'nun sivilleştirilmesi, hepsi önemli adımlar. Bu adımları, Türkiye'nin vesayetin gölgelerinden kurtarılması adına atılacak adımlar takip edecektir."

Sorumlular hesap versin

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, mevzuattaki 28 Şubat temizliğini olumlu buldu. Mevzuatta temizliğin ^ineceğini söyleyen Uslu, "Mevzuat bahane edilerek, illegal olarak yapılan bir kısım eylemler varsa, bunu yapanlar da bir ı an önce rütbesine, 1 statüsüne bakılmak-I sızın yargı önüne I çıkmalı" dedi. Hükümetin ciddi ' adımlar attığını belirte-'rek bunun bir cesaret 'göstergesi olmakla birlikte sivil iradenin görevi olduğunu kaydeden Uslu şöyle devam etti: "İç güVenlikle ilgili, güvenlik bürokrasisine yanlış yaptıran, kaynağını Anayasa'dan almayan, belge, yönerge ne varsa bütün bunların incelenip ayıklanması gerekiyor."

40 bin memur soruşturma geçirdi

28 Şubat kalıntısı mevzuata yönelik te-20 mizlik en çok 28 Şubat mağdurlarını sevindirdi. 28 Şubat döneminde irtica paranoyası ile genel müdür yardımcısı olduğu Etibank'tan uzaklaştırılan AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun duygularını BUGÜN'e anlattı. "O dönem kötü bir dönemdi. Hepimizin takip edildiği, vebalı gibi gösterildiğimiz bir dönemdi" diyen Alaboyun, haberimize konu alan Takip Kurulu ve genelgeler nedeniyle 40 bin memurun soruşturma geçirdiğini ve bazılarının işine son ve- rildiğini söyledi. AK Parti kurulmadan Türkiye'ye dair umudunu kaybettiğini ve ailesiyle birlikte Kanada'ya göçmeye karar verdiğini anlatan Alaboyun, "Müracaat aşamasındayken Hilmi Güler arayıp partiye davet etti. O sayede gitmekten vazgeçtim" dedi. Türkiye kabuğunu yırttı Etibank çalışanları olarak başarılı işler yaptıklarını ifade eden Alaboyun, "Çok yetenekli yetişmiş insanlar görevden alındı" dedi. Refah-Yol hükümeti döneminde görevde olduğu sırada ordudan atılmış bir astsubayı, elektrik teknisyeni olarak işe aldığı için soruşturma geçirdiğini anlatan Alaboyun, atılan adımları çok önemsediğini vurguladı. Alaboyun, "Bu çok önemli bir adım. AK Parti döneminde bu genelgelerin işlevsel bir yönü yoktu ama kaldırılmış olması bile çok önemli. Türkiye kabuğunu yırttı. Bu adım en çok ben ve benim gibi mağdurları sevindirir" diye konuştu. Alaboyun, ilk hedefin yeni ve sivil bir Anayasa olduğunun altını çizdi.

bugün



Bu haber 1,050 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,359 µs