En Sıcak Konular

Başkan için kritik öneme sahip ülke

1 Ocak 2011 11:00 tsi
Başkan için kritik öneme sahip ülke Stratejik ortaklıkta son nokta...

Beyaz Saray sözcüsü Hammer, 2010 yılında Türkiye-ABD ilişkilerinin geçirdiği evrimi ve yaşananları Vatan gazetesine değerlendirdi

2010 Türkiye-ABD ilişkileri açısından oldukça ilginç geçti. Mavi Marmara krizi, Tahran Anlaşması, İran ambargosuna Türkiye’nin hayır demesi.. Ama yıl sonunda Türkiye NATO füze sistemine katılmasıyla ve Ermeni tasarısının Kongre’de geçmemesiyle bir nebze ilişkiler iyi bitti. Bu bağlamda Türkiye-ABD ilişkilerinin görünüşünü bize verir misiniz?

ABD-Türkiye ilişkilerine başkan Obama’nın Türkiye ziyaretini hatırlatmakla başlatmak isterim. Çünkü Türkiye ile ‘derin bir işbirliğine’ gitmek için yapıldı bu gezi.

Türkiye ile ilişkiler her zaman sağlam olsa da Başkan Obama özellikle bir konuya inancını belli etmek istedi. O da Türkiye’nin dünyada etkisi artan, yükselen güçlerden biri olduğuna inanması. Özellikle Müslüman nüfusu çoğunlukta olan bir ülke olmakla birlikte laik sistemiyle çok iyi bir örnek olarak dünyaya bazı zor konuların nasıl atladıldığını göstermesi açısından önemli bir ülke. 2010 yılında gördüğümüz Amerika-Türkiye lişkilerinde iki ortaktan, iki canlı demokrasiden gelebilecek doğal problemler veya anlaşmazlıklar yaşadık. Ama sonunda biz arkadaşız, ortağız ve müttefiğiz. Başkan Obama hem Cumhurbaşkanı Gül hem de Başbakan Erdoğan ile çok iyi ilişkiye sahip. En son Lizbon’da tekrar Obama ve Gül görüştüler ve tarihi füze kararında anlaştılar. Buna bağlı olarak her zaman için iki müttefiğin beraber çok iyi çalışacağı alanlar olduğu gibi anlaşamadığı noktalarda olacaktır. Bu gibi durumlarda bu anlaşmazlıkları tartışmak ve ileriye doğru gitmek esastır.

Sonuç olarak söylebilirim ki Başkan Obama Türkiye’yi birçok ortak problemleri aşmada yardım edebilecek bir müttefik olarak görüyor. Ve bu şekilde Amerika’nın kritik öneme sahip olarak gördüğü başka ülkelerin yanında Türkiye de yeralmaktadır.

Stratejik birlik bozuldu mu?

Anlaşamayabileceğimizi bazen anlamalıyız, arkadaşların bazen anlaşamaması normaldir. İlişkilerde zaman zaman anlaşmazlığın yaşanması olağanüstü endişeye yol açacak bir durum değildir. İlişkilerimiz sağlam ve gelecekte de pozitif gelişmelere eklemeler yapmayı umuyoruz. Bölgesinde önemli bir oyuncu olan Türkiye ile başka çalışma alanları bularak ortaklığımızı geliştirme yollarına bakabilmeyiz. Irak’ta olsun, Ortadoğu’da olsun oldukça önemli konular üzerinde çalışıyoruz.

İlhan Tanır / Vatan

Devamı için tıklayın



Bu haber 1,765 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs