En Sıcak Konular

Deniz Feneri'nde yeni perde

1 Ocak 2011 10:27 tsi
Deniz Feneri'nde yeni perde Almanya’daki Deniz Feneri e.V. Derneği’nin Türkiye bağlantılarını araştıran 3 savcı, 853 gün sonra Almanya’ya giderek hapis cezası alan 3 sanığı sorgulayacak, dosyaları inceleyecek

2 yılı aşkın süredir Almanya’daki Deniz Feneri e.V. Derneği’nin Türkiye bağlantılarını araştıran 3 Cumhuriyet savcısı, soruşturmanın başlatılmasından tam 853 gün sonraya denk gelen 3 Ocak Pazartesi günü Almanya’ya gidecek. Savcılar, yüzlerce klasörden oluşan dosyaları inceleyerek, gerekli evrakın suretini alacak ve Almanya’da çeşitli hapis cezalarına mahkum edilen 3 sanığı Alman savcılar nezaretinde sorgulayacak.

Almanya’daki Türk vatandaşlarından bağış adı altında toplanan milyonlarca Euro’nun Türkiye’deki bağlantılı şirketlere gönderilmesi hususunda çok önemli bilgilere sahip olduğu belirtilen Firdevsi Ermiş’in, 8 Ocak günü savcılara ifade vereceği öğrenildi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Türkiye’deki Deniz Feneri soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcıları Nadi Türkaslan, Abdülvahap Yaren ve Mehmet Tamöz’ün soruşturma için Almanya’da delil toplama ve ifade almaları yönündeki taleplerine olumlu yanıt verdi.
Buna göre, savcılar 3 Ocak’ta Frankfurt’a gidecek.

Çapraz sorguya girecekler
Savcılar, burada Almanya’daki Deniz Feneri e.V. Derneği yetkilileri hakkında açılan dava dosyalarını inceleyecek, gerekli gördükleri evrakın suretlerini alacak ve çeşitli hapis cezalarına mahkum edilen dernek yöneticileri Mehmet Gürhan, Mehmet Taşkan ve Firdevsi Ermiş’i Alman savcılar nezaretinde çarpraz sorguya alacak.

Bağış yolsuzluğu konusunda bilgisi bulunan tanıkların da ifadesine başvuracak savcılar, soruşturmayı başından itibaren yürüten Alman savcılar ve polis şefleriyle de birebir görüşecek. Türk savcıların ayrıca Frankfurt Eyalet Başkanı ile de bir görüşme yapacakları bildirildi.

Savcıların, Türkiye’ye gönderilen klasörlerdeki eksik gördükleri bazı delilleri Alman makamlarından istemeleri bekleniyor. Soruşturmada, Almanya’daki derneğin buradaki Türk vatandaşlardan bağış adı altında topladığı paraları kuryeler vasıtasıyla Türkiye’deki bağlantılı şirketlere gönderdiği biliniyor.
Alman savcılığı ve polisinin elinde, gizlice yürütülen teknik takipler sırasında kuryelik yapan bazı kişilerin havaalanlarında çekilmiş görüntü ve fotoğraflarının bulunduğu sanılıyor.

Firdevsi’nin ifadesi
Almanya’daki derneğin muhasebe kayıtlarını tutan ve daha önce Türkiye’ye gelerek Savcı Türkaslan’a ifade veren Firdevsi Ermiş’in tekrar ifade vermek istediği öğrenildi. Almanya’daki dernekten yapılan para transferleri konusunda çok önemli bilgiler vermesi beklenen Ermiş’in, 8 Ocak’ta ifadesinin alınacağı belirtildi.

Savcıların Almanya’daki çalışmalarının yaklaşık 2 hafta sürmesi bekleniyor. Bu çalışmanın tamamlamasının ardından Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, RTÜK üyesi Zahid Akman’ın da aralarında bulunduğu soruşturmanın asıl şüphelilerinin savcılığa çağırılması bekleniyor.

Milliyet



Bu haber 989 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,154 µs