En Sıcak Konular

Fransa: İran'la müzakereye hazırız

0 0 0000 00:00 tsi
Fransa: İran'la müzakereye hazırız Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jean Baptiste Mattei, İran'la müzakerelere hazır olduklarını söyledi.

Mattei Paris’te düzenlenen basın toplantısında muhabirlere yaptığı açıklamada, dünyada hiç kimsenin İran halkıyla bir düşmanlığının bulunmadığına değinerek, Fransa’nın İran halkı ve ülke tarihine büyük bir saygı duyduğunu ve iki ülke arasında tarihi ilişkilerin var olduğunu, Paris’in hali hazırda İran ile diyaloglara hazır olduğunu belirtti.

Mattei Fransa Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Masası Başkanının hali hazırda İran’da yetkililerle iki ülke ilişkileri ve uluslararası meseleleri ele aldığını hatırlatarak, İran nükleer meselesinin dünyada önemli bir boyut kazandığını ve ülkesinin bu konuda Rusya ve Çin gibi sorumlu davrandığını ve Fransa’nın İran ile düşmanlık peşinde olmadığını vurguladı.

Mattei İran aleyhinde saldırgan bir tutum olduğunu itiraf ederek, bu durumun İran’ın bazı sorunları anlaması ve çözüm yolunu bulması için oluştuğunu iddia etti.

Mattei İran’ın barışçıl nükleer teknoloji ve faaliyetlerini geliştirmesine olumlu baktıklarını, uluslar arası güven ortamında bu durumun eşleşmesi gerektiğine dikkat çekerek, İran’ın NPT anlaşması üyesi olduğunu ve barışçıl nükleer enerji elde etme hakkı bulunduğunu vurguladı.

Mattei İran nükleer meselesinin diplomatik yollardan çözümü doğrultusunda çaba harcandığını ve askeri girişim seçeneğinin söz konusu olmadığını belirterek, UAEK’nun İran’ın son nükleer faaliyetleriyle ilgili ve İran’ın UAEK ile işbirliğine dair raporunu beklediklerini söyledi.

Mattei İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Laricani ve AB Dış Politika Sorumlusu Javier Solana arasında gerçekleşecek görüşmenin önemli olduğu değerlendirmesini yaparak, İran’a ambargo uygulamaları olmasına rağmen görüşme ve diyalog yollarının açık olduğunu ve taraflar arasındaki görüşmelerin bu çerçevede yapıldığını belirtti.

İrna



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,838 µs