En Sıcak Konular

ABD'nin getirdiği demokrasiye bak!

31 Aralık 2010 12:24 tsi
ABD'nin getirdiği demokrasiye bak! Irak’ın Felluce kentindeki yaşanan çok yüksek orandaki sakat doğum vakalarına yönelik yapılan bir araştırma, sorunun ABD güçlerinin altı yıl önce kente düzenlediği saldırılardan kaynaklandığına işaret etti.

Gelecek ay yayımlanacak rapor hakkında bilgi elde eden Guardian, Felluce’de yeni doğan bebeklerde görülen kanser, sinirsel hastalıkları, kalp rahatsızlıkları ve kemik yapılarındaki bozuklukların artışında, ABD’nin kullandığı silahların sorumlu olduğuna dair bilgilere ulaştı.

Raporda, işgalin ilk dönemlerinde yapılan saldırıların ardından, kentteki sakat doğumların normal oranın 11 katına kadar çıktığı belirtildi. “International Journal of Environmental Research and Public Health” dergisinde yayımlanacak olan raporun yanı sıra, Dünya Sağlık Örgütü’de (WHO) Felluce’deki sakat doğumlar hakkında bir araştırma yayımlamaya hazırlanıyor.

Felluce’de geçmişte yapılan araştırmalar, yeni doğan bebeklerin cinsiyet dağılımında ciddi bir değişim olduğunu ve 2003’ten itibaren erkek çocukların doğumunda yüzde 15 azalma yaşandığını gösterdi.

Zehir bilim uzmanı Mozhgan Savabieasfahani, “Rapor, Irak toplumunun sürekli olarak çevreye yayılan zehre maruz kaldığını gösteriyor. Çevresel faktörün ne olduğunu bilmiyoruz ancak bunu ortaya çıkarmak için daha fazla test yapıyoruz” dedi.

Raporda, sakat doğumlara neden olan genetik bozuklukların en büyük sebebinin başta hamile kadınların maruz kaldığı zehirli gaz ve metaller olduğu belirtiliyor. Çevrenin zehirlenmesindeki en büyük neden olarak da savaş alanlarında geride kalan artıkların olduğu düşünülüyor.

Felluce’de sakat doğumlar üzerinde yapılan son araştırma, Felluce Hastanesi çocuk doktoru Samira Abdul Gani tarafından gerçekleştirildi. 55 aile üzerinde yapılan çalışmada, Mayıs ayında doğan 547 bebeğin yüzde 15’inin ciddi sakatlıklar bulundurduğu belirtildi.

Guardian (Hürriyet)



Bu haber 1,172 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,492 µs