iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Akdeniz'in suyu yakıyor: İON krizi!

31 Aralık 2010 09:56 tsi
Akdeniz'in suyu yakıyor: İON krizi! Bu sıralar moda ‘deniz sınırı’ kavgaları. Popüler mekan da Akdeniz. Bu sefer taraflar Yunanistan ile Arnavutluk. Sebep: malum! İlgililer: Aynaya bakın… iyibilgi Ankara

Akdeniz’in sadece kendisi değil, suyunun karıştığı her deniz kaynıyor. Bilindiği gibi iyibilgi uzun zamandır Akdeniz konusunu tüm boyutları ve tarafları ile hem izliyor hem de okurlarına yansıtıyor.

Bu sefer problem İon Denizi’nde. İon Denizi, Arnavutluk ve Yunanistan arasındaki bölgede. (İon kelimesi zaten Arnavutça ama…) Ve burada eskiden beri varolon sınır anlaşmazlığı şu sıralar yeniden parlamış durumda.

İki ülke sorunu çözmek için görüşüyor. Fakat burada gayet ince bir nokta var. Bu anlaşma daha önce (geçen yıl gizlice) zaten yapılmıştı. Ortaya çıkınca hayli kıyamet koptu. Sonra Arnavutluk Anayasa Mahkemesi anlaşmayı iptal etti. (Rivayet odur ki Türkler’in de bu noktada katkısı olmuş.)

Bugün ise Yunanistan’ın sınır ihlalleri devam ediyor ama ilginç noktalardan biri Arnavutluk Dışişleri’nin açıklaması: “İyon Denizi'ndeki sınırımızı belirlemek için Yunanistan devleti ile her konuda görüştük. Yapılacak bu anlaşmada Cumhurbaşkanın görüşü ihmal edilmeyecek şeklinde tasarlandı. Anayasa Mahkemesi de bizim için son derece önemlidir”.

Tabii ülkede bu söyleme muhalif çok kesim var. Keza bu çıkışın BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni ihlal edebileceği de söyleniyor.

Bu bölgenin özelliği stratejik olması. Tüm Akdeniz’in popüler konularından olan enerji bulunması ihtimali burada var ve Yunanistan da bunu görüyor. Arnavutluk’un AB ile ilişkisinde Atina’nın arka çıkmasının bir boyutunun da bu olduğu dillendiriliyor. Fakat dediğimiz gibi, Arnavut kamuyonu bu konuda hassas.

Türkiye’nin durumuna gelince. Elbette İon Denizi gibi bir bölgeyi Ankara’nın önemsememesi mümkün değil. Keza Arnavutluk’la ilişkileri de gayet yakın.

Geçtiğimiz Haziran ayında Yunan Pontiki gazetesi şöyle yazıyordu: “Dostumuz Türkler şimdi de İyon Denizi'ne açılıyor. Hayır, Korent kanalından geçmeyecekler çünkü nasıl olsa Türk Deniz Kuvvetlerine ait dört fırkateyn bütün Akdeniz ülkelerini geziyor. İyon Denizi ile ilgili haber şaka değil. Ankara Arnavutluk'la imzalamış olduğu bir dizi anlaşmayı kullanarak oraya da yavaş yavaş ayak basıyor.”

Savunma Bakanı Vangelis Venizelos'un ilgili sözleri de şöyle; "İyon'da görmezden gelemeyeceğimiz yeni veriler var." 

Ancak bunlar nispeten eski gelişmeler. Bugün ise Yunanistan’ın İon Denizi’indeki girişmeleri yeni denemelerle tekrar ediyor gibi. Arnavutluk ise Dışişleri Bakanı’nın dediği gibi “hassasiyetler”in farkında.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,872 µs