En Sıcak Konular

Elektrik dağıtımında 8. devir Çalık'a

31 Aralık 2010 09:54 tsi
Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop illerini kapsayan Yeşilırmak Elektrik Dağıtım bölgesi, 441 milyon 500 bin dolarlık ihale bedelini ödeyen Çalık Enerji'ye devredildi.

Böylece özelleştirilen 18 dağıtım bölgesinden sekizincisi de özel sektöre geçmiş oldu. Ahmet Çalık, "Bölge halkına en iyi ve en kaliteli hizmeti sunacağız." dedi.

Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ (YEDAŞ), 441 milyon 500 bin dolarlık özelleştirme ihalesi bedelini ödeyen Çalık Enerji'ye devredildi. Bundan böyle 1 milyon 470 bin abonesi bulunan ve Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ile Sinop illerinin elektriğinin dağıtımını Çalık Enerji sağlayacak. YEDAŞ'ı devralan Çalık Enerji'nin bağlı olduğu Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, "Bölge halkına en iyi ve en kaliteli hizmeti sunacağız." dedi.

Dağıtım şirketinin yüzde yüz hissesinin devriyle ilgili sözleşmeye Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu imza koyarken, törene Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Enerji Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Ankara Rixos Otel'deki törende konuşan Ahmet Çalık, YEDAŞ'ın stratejik önem arz eden yatırımlar arasında şimdiden yerini aldığını ifade etti. Samsun, Amasya, Çorum, Ordu ve Sinop illerinin elektrik dağıtımlarında yeni bir dönem başladığını vurgulayan Çalık, "Grubumuz yeni dönemde YEDAŞ çalışanlarıyla el ele vererek yeni bir başarı hikayesine imza atacaktır. Hizmetin kalitesi her geçen gün daha ileriye taşınacak." sözü verdi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrikte yeni yılda zam görülmediğini söyledi. Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun çıkmasıyla Türkiye'de 4-5 yılda 28-30 milyar dolarlık yatırım yapılacağına işaret eden Yıldız, yenilenebilir enerji üretenlerden daha fazla birim fiyatla elektrik alım garantisi verildiğini kaydetti. Yıldız, şirketlerin özelleştirmeler nedeniyle ödediği bedelin tarifelere yansıtılmayacağını söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise YEDAŞ'ın Çalık Enerji'ye devriyle elektrik dağıtımının yüzde 42'sinin özel sektöre devrinin tamamlandığını, 2011 yılı itibarıyla ise bu oranın yüzde 97'ye çıkacağını kaydetti. Şimşek, "Amacımız tüketiciye olan maliyetleri aşağıya çekmek, Türkiye'nin bu alandaki yatırım giderlerini olabildiğince düşük tutmak, hizmet kalitesini yükseltmek ve kesinti sürelerini minimize etmektir." dedi. Şimşek, elektrik sayaçlarının uzaktan okunması için GSM şirketlerinin kolaylığına ihtiyaç olduğunu, bakanlık olarak buna olumlu baktıklarını söyledi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş da, önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye'deki elektrik dağıtım şebekesine özel sektör tarafından 8,5 milyar lira yatırım yapılacağını söyledi. Köktaş, dün (önceki gün) itibarıyla kurum olarak elektrik tarifelendirme metodolojisi ve fiyatlandırmasına yönelik önemli kararlar aldıklarını açıkladı. Köktaş, elektrik dağıtım şirketlerini gelecek 5 yıllık sürede elektrik tüketim tahminlerinden kayıp kaçak hedeflerine, kârlılık oranlarından gelir ihtiyaçlarına ve yatırım tutarlarına kadar tüm unsurları belirlediklerini kaydetti. Köktaş, "Orta ve uzun vadede tüketicinin kazançlı çıkacağı yapı kurulmuştur." dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu da 18 elektrik dağıtım şirketinin özelleştirme ihalelerinin bu yıl içinde tamamlandığını, Yeşilırmak bölgesinin özel sektöre devrettikleri 8. dağıtım şirketi olduğunu söyledi. Aksu, geriye kalan 10 dağıtım şirketinden Danıştay'da süreci devam eden Aras hariç diğer 7'sinin devrinin daha önümüzdeki günlerde tamamlanacağını ifade etti. Yıllık tüketimi 4 milyar kilovatsaat olan Yeşilırmak bölgesinin kayıp kaçak oranı yüzde 10,6. Türkiye genelindeki payı ise yüzde 3 civarında.




Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,110 µs