En Sıcak Konular

Kim sürpriz olur, kim olmaz?

0 0 0000 00:00 tsi
Kim sürpriz olur, kim olmaz? Başbakan'ın Cumhurbaşkanı adayı için "Sürpriz olacak, şok olacaksınız" anlamındaki sözleri üzerine senaryolar yazılıyor. Bu sözden yola çıkan Fikret Bila, sürpriz ve sürpriz olmayan isimleri sıralıyor...

Ankara kulislerinde cumhurbaşkanlığı için isimler uçuşmaya devam ediyor.
Bir yandan isimler üzerinde olumlu-olumsuz tartışmalar sürerken bir yandan da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri ve davranışları yakından izleniyor.
Son günlerde Başbakan'ın "Sürpriz olacak, şok olacaksınız" anlamındaki sözleri üzerine senaryolar yazılıyor.
Erdoğan'ın bu yöndeki mesajları daha çok aday olmayacağı biçiminde yorumlandı. Başbakan'dan bir "herkesi şok edecek sürpriz isim" bekleniyor.
"Kararımızı açıkladığımızda bunlar gerçekten hizmet için varmış" diye özetlenebilecek sözler de bu beklentiyi güçlendirdi.

Sürpriz olmayacak isimler
Adaylık sürecinin sonuna yaklaşırken, "Kim sürpriz olur, kim olmaz?" tahminleri de yaygınlık kazandı.
Başbakan Erdoğan'ın sözleri, "aday olmayacak" diye yorumlansa da 25 Nisan akşamı saat 24.00'e kadar bundan emin olmak zor. Başbakan Erdoğan, her an aday olmaya karar verir. Ancak, Erdoğan'ın adaylığı sürpriz olmaz, şok etkisi yaratmaz.
Erdoğan gibi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün adaylığı da sürpriz sayılamaz. "Ya Erdoğan ya Gül" AKP grubunda en kolay kabul görecek iki isim kuşkusuz. Bu nedenle Gül'ün adaylığı da "şok" etkisi yapacak bir gelişme sayılamaz.
Erdoğan ve Gül dışında sürpriz sayılmayacak isimler de var. Bunlar arasında Başbakan Erdoğan'ın ankete koyduğu isimler sayılabilir. Şansları birbirinden çok farklı olsa da Vecdi Gönül, Beşir Atalay, Mehmet Aydın sürpriz olmayacak isimler...
Abdüllatif Şener de sürpriz denilmeyecek isimler arasında sayılabilir.
Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül ve Başbakan Yardımcısı Şener'in adaylığı söz konusu olursa eşlerinin türbanlı olmasının sorun olarak görülmediği sonucu da ortaya çıkar.
Gönül, Atalay veya Aydın'ın adaylığında ise eşlerinin başının açık olmasının da bir faktör olduğu düşünülecektir.

Sürpriz isimler
Sürprizlere gelince...
TBMM içinden sürpriz sayılacak isimlerin başında Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'yu saymak gerekir. Çubukçu'nun ismi kulislerde yoğun olarak geçiyor. Başbakan Erdoğan'ın böyle bir tercih yapması, sürpriz sayılacağı gibi bazı kesimler bakımından "şok" etkisi yaratabilir. Erdoğan'ın bu kararı vermesi, bugüne kadar aldığı eleştirilere karşı ince bir yanıt vermesi anlamına gelir. Çankaya'da türban olur mu, olmaz mı tartışmasını bitirir. Başı açık ilk kadın cumhurbaşkanının AKP tarafından seçilmesi, toplumda dışa vurulan "kuşku"ları dağıtmak bakımından da Erdoğan'ın elini güçlendirir.
Çubukçu'nun cumhurbaşkanlığı, Erdoğan'ın "sürpriz ve şok" tanımına uyar.
Ankara kulislerinde Başbakan'ın danışmanı, akademisyen Edibe Sözen'in de adı geçiyor. Ancak Sözen milletvekili değil. Erdoğan, cumhurbaşkanının Meclis'ten, AKP milletvekilleri arasından seçileceğini söylemişti. Sözen, bu çerçeveye uymuyor. Çubukçu'ya göre zayıf bir olasılık olsa da Sözen'in adaylığı "sürpriz ve şok"a girer...

Dışarıdan sürpriz


TBMM'nin ve AKP'nin dışından bir ismin cumhurbaşkanlığı adaylığı da tam "sürpriz ve şok" olur. Başbakan Erdoğan ve diğer AKP yetkililerinin beyanları dikkate alınırsa dışarıdan aday olasılığı en zayıf olasılık.
Buna karşın "şartlar gerektirdi" denilerek bir isim aday gösterilirse Erdoğan sürpriz yapmış olabilir.
Ankara kulislerinde "dışarıdan aday" olabilecekler arasında Hilmi Özkök, Hikmet Çetin, Ekmelettin İhsanoğlu sayılıyor. Her üç isim de gerçekten büyük sürpriz olur.
Ancak, sürprizin de TBMM ve AKP içinden çıkması çok daha büyük olasılıktır.

milliyet



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,740 µs