En Sıcak Konular

Türkiye, üniversite eğitiminde merkez oluyor

30 Aralık 2010 15:28 tsi
Türkiye'nin son yıllarda komşu ülkelerle olan iyi ilişkileri, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri ile yapılan görüşmelerin yanı sıra artan ticari ilişkileri eğitime de yansıdı.

Avrupa ve Amerika'da oluşan İslam fobi yani İslam karşıtlığı da Müslüman ülkelerin gençlerini eğitimde Türkiye'ye yöneltti. Bu gelişme birçok ülkenin gençlerini üniversite eğitiminde Türkiye'ye tercih etmesine neden oldu.

Türkiye'de yaklaşık 7 bin yabancı öğrenci üniversitelerde eğitim alıyor. Bu üniversiteler arasında Melikşah da yer alıyor. Eğitim öğretime açılışının ikinci yılında yabancı öğrencilerin ilgi odağı olan Melikşah Üniversitesi Vietnam'dan Haiti'ye, Almanya'dan Nijerya'ya kadar birçok ülkeden öğrenciye eğitim veriyor. Önümüzdeki yıllarda Suriye, Suudi Arabistan, Ürdün gibi birçok ülkeden daha öğrencilerin Melikşah Üniversitesi'ne gelmesi bekleniyor.

İlk kez kapılarını yabancı öğrencilere açan Melikşah, yapılan 30 müracaatta sadece 18 öğrenci alabildi. Gelecek yıl için yabancı öğrenci kontenjanını 100'e çıkardı. Şuan birçok ülkenin milli eğitim bakanlığı üniversite eğitimi amacıyla öğrencilerini Melikşah'a göndermek istiyor. Melikşah, aşırı talepten dolayı 100 kontenjan sayısını artırmayı hedefliyor.

Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reşit Özkanca, Türkiye'de ki üniversitelerin kalitesinin farklı ülkelerde de hissedilir boyutta arttığına dikkat çekti. "Türkiye üniversite eğitiminde dünyadaki en cazip ülkelerden biri oldu' diyen Prof. Dr. Özkanca, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin tanınırlığı da artmaya başladı. Eskiden bu yoktu. Suudi Arabistan devleti öğrencisini ya Amerika'ya yada İngiltere'ye gönderiyordu. Şimdi bu Amerika ve İngiltere'de Araplara karşı, Müslümanlara karşı da antipatik durumlar oluştuğu için artık bunlar biraz yön değiştirdi. Tercih Türkiye'den yana olmaya başladı. Türkiye'ye olan güven çok arttı. Türkiye'de, 'Suudi Arabistan rejimine karşı burada öğrencinin gelip de bir tavır alması söz konusu olmaz' diye düşünüyor. Türkiye böyle bölge ülkelerinin rejimleriyle çok alakadar olmadığı için veya onların iç işlerine fazla karışmadığı için bu bir güven ortamı oluşturuyor."

Prof. Dr. Reşit Özkanca, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın rektörlerle yapılan toplantısında yabancı öğrencilerle ilgili sorunların da masaya yatırıldığını anlattı. Öğrencilerin kalacak yer ve yurt problemlerinin ön plana çıktığını anlatan Özkanca şu bilgileri verdi:

"Mesela yabancı öğrencilere yurt temin edilmesi gündeme geldi. Şu anda başbakan talimat verdi. Yurt imkanlarının sağlanması noktasında. Vize kolaylıklarının sağlanması gibi konular gündeme geldi. Bütün bunlarla ilgili devlet olarak, hükümet olarak, üniversite olarak bu alanda büyük bir atılım yapıldı ve çok sayıda öğrenci geldi. Biz Melikşah Üniversitesi'ne şu anda 18 öğrenci aldık. Bize yaklaşık 30 kadar öğrenci müracaat etti. Bunların 18 tanesini aldık. Bizim Nijerya'dan, Nijer'den, Vietnam'dan, Haiti'den, Almanya'dan öğrencimiz var. Ama önümüzdeki sene bu sayı artacaktır. Benim tahminime göre 50 ile 100 arası bir öğrenci talebi olacak. Ama biz bunlardan doğrusunu isterseniz her geleni alma taraftarı değiliz. Birazcık kapasiteli olanları almak istiyoruz. İyi öğrenci olsun. Bunların yanında tabi ki bazı başarılı olan, burslu da alabileceğimiz öğrencilerimiz olabilir. Türkiye'yi iyi tanıyan, başka öğrencilere yardımcı olabilecek öğrenciler de alabiliriz."

Üniversite eğitimi ile ilgili 4-5 yıl öncesine kadar Suudi Arabistan ile bir ilişkinin olmadığını aktaran Özkanca, Suriye ile savaş noktasına gelmiş bir ülke iken şu an bu ülkeden birçok öğrencinin Doğu ve Güneydoğu'daki üniversitelere eğitim için geldiğini söyledi. Özkanca, "Mesela Erzurum Atatürk Üniversitesi'ne, Gaziantep'deki üniversitemize geliyorlar. Dolaysıyla bunlarda böyle bir eğilim var. Bu eğilim artıyor. Bunu hissediyoruz. Şu anda biz de üniversiteler olarak özellikle devlet üniversitelerinde uygulanması biraz daha sıkıntılı tabi. Şu anda başbakanımız da talimat verdi. "Bu yabancı öğrenci fiyatlarının üst limiti olsun." Yani böyle on katı olmasın. Bizim öğrenciden fazla olsun ama bu 16 bin, 17 bin lira olmalı. Miktarın yüksek olması tepti aldı. Onun sınırını düşük makul bir düzeyde tutmalıyız. 3 kat olabilir. İşte Türk öğrenci 500 lira veriyorsa yabancı öğrenci 1500 lira olmalı. Amacımız yabancı öğrenciyi Türkiye'ye çekmek, Türkiye'yi tanımasını sağlamak, akabinde başka öğrencilerin gelmesini sağlamak." diye konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,593 µs