En Sıcak Konular

Holiganlık tartışmasında Rumlar tek vücut oldu

30 Aralık 2010 14:43 tsi
Kıbrıs Rum Kesimi'nde yetkililer ve siyasetçiler dün nadir görülen bir tavır sergileyerek Türkiye'ye karşı birlik oldu. Rum siyasetçilerin hedefinde Başbakan Erdoğan'ın APOEL-Pınar Karşıyaka maçında yaşananlarla ilgili yorumları vardı.

Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Türk yetkililerin seçim öncesi döneme girdiklerini ve Lefkoşa’da yapılan basketbol maçının ardından yaşanan sıradan olayları siyasi malzeme olarak kullanmaya çalıştıklarını belirtti.

Kiprianu, “Bir spor müsabakasında yaşanan talihsiz bir olayı siyasi alanda ifşa etmeye çalışmak tamamen haksız ve kınanması gereken bir durum” ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz hafta yapılan karşılaşmada, APOEL takımının taraftarları Pınar Karşıyaka takımının oyuncularına saldırmaya çalışmıştı.

TÜRKİYE SORUMLULUKLARINI BİLSİN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise yaşanan olayın Kıbrıslı Rumlar arasında nefret ve ırkçılığın artışına işaret ettiğine dikkat çekmişti. Erdoğan, holiganların çıkarttığı olaylarla, Kıbrıslı Rumların adada barış istemediği arasında bir ilişki olduğunu işaret etmişti.

Avrupa Birliği'nden (AB) Sorumlu Devlet Bakanı ve başmüzakereci Egemen Bağış ise “Bir basketbol takımının güvenliğini sağlayamamaları tüm dünyaya Kıbrıs Rum Kesimi’nin bir devlet olmayacağını gösterdi” yorumunda bulundu.

Kiprianu, bu yorumlara cevap vererek yetkililerin, Türk oyuncuların tehlike altında olmadığını garanti etmek için en kısa zamanda ve etkin bir şekilde müdahalede bulunduğunu belirtti. Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı, Türkiye’ye yaşanan olaylardan dolayı kendilerini suçlamaya odaklanmak yerine, sorumluluklarını yerine getirme ve topraklarındaki diğer dinlere karşı anlayışlı olma çağrısı yaptı.

Ayrıca, Pazar günü Türkiye’deki bir futbol maçında yaşanan olayları anımsatarak, “Maalesef spor müsabakalarında olaylar yaşanabiliyor” dedi.

TÜRKİYE’YE AB ELEŞTİRİSİ

Kiprianu şöyle dedi: "Erdoğan ve Bağış’ın öfkesini anlıyoruz. Türkiye AB'yle müzakere sürecinde yaşanan tıkanma, Kıbrıs Rum Kesimi'mi hedef alan aşırı yorumlara neden oluyor. Ankarai süreçteki yavaşlığın sorumluluğunun kendi üzerinde olduğunun farkına varmalı."

Sözlerine devam eden Kiprianu, “Eğer Bağış, Türkiye’nin sorumluklarının yerine getirilmesi ve uygulanması aşamasında daha fazla çaba ve enerji sarf etseydi, inanıyorum ki ülkesine daha fazla yardımda bulunurdu” dedi.

Dışişleri Bakanı Kiprianu, “Türkiye’deki iktidarın, dünyada Kıbrıs’taki hoşgörü hakkında yorum yapacak son hükümet olduğunu” söyledi.

İKTİDAR ORTAKLARINDAN BAKAN'A DESTEK

İktidar ortağı AKEL partisinin lideri Andros Kiprianu ise Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni hedef alan çabalarının “kabul edilmez olduğunu çünkü yaşanan olayın sorumluluğunun Kıbrıs Rum halkının değil, küçük bir grubun üzerinde olduğunu” belirtti.

Kiprianu, “Türkiye Kıbrıs'la ilgili sorumluluklarını bir grup genç radikalin üzerine yığarak kurtulamaz” dedi.

Koalisyon hükümetindeki DIKO partisi de Erdoğan’ın açıklamalarını “siyasi holiganlık” olarak yorumladı. Partiden yapılan açıklamada “Türkiye’nin şikayetleri Rum halkına yönelik insan hakları ihlallerini temize çıkaramaz” denildi.

Sosyalist EDEK partisi de bir açıklama yaptı ve Erdoğan’ın sözlerini “küstah, aşağılayıcı ve provokatif” olarak nitelendirdi.



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,676 µs