En Sıcak Konular

Vatandaş pahalı benzine çareyi buldu

30 Aralık 2010 14:05 tsi
Akaryakıt zamlarının, araç sahiplerinin LPG dönüşümüne yönelmesini artırdığı belirtildi.

Gasitaly Sıralı Otogaz Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akdal, yazılı açıklamasında, Türkiye'de akaryakıta yapılan son zamlar nedeniyle LPG dönüşümünün bir önceki aya göre yüzde 20 arttığını söyledi.

2010'un otogaz dönüşüm sektörü açısından bütün dünyada en az yüzde 20 küçülmenin yaşandığı bir yıl olduğunu belirten Akdal, bunun en önemli sebeplerini, devlet sübvansiyonlarının rafa kaldırılması, kriz döneminden beri ötelenen vadeli borçların bu yıla kadar uzamış olması ve dolayısıyla harcamaların dönüşüm sektörüne yeterince kanalize edilememiş olması olarak sıraladı.

Akaryatıt zamlarının sektöre etkisini değerlendiren Akdal, benzin ve dizel fiyatlarındaki artışın her zaman LPG'yi cazip hale getirdiğini hatırlattı.

Akdal, son zamların LPG dönüşümünü bir önceki aya göre yüzde 20 artırdığını, aylık dönüşüm yapılan araç sayısının 13 binden 16 bine çıktığını bildirdi.

Türkiye'de 3,5 milyon civarında benzinli, 2,5 milyon civarında LPG'li araç bulunduğunu belirten Akdal, LPG dönüşümünün ülke genelinde sağlayabileceği avantajlara ilişkin de şu bilgileri verdi:

''Benzinli araçların tamamının dönüşmesi, sahiplerinin istekli olmaması, garantinin sona ermesi gibi pratik nedenlerle mümkün olmamakla birlikte, bu araçların yıllık beşte birinin dönüşmesi bile mevcut dönüşüm rakamlarının yüzde 100 artması anlamına gelir. Bu da yıllık LPG tüketiminde yaklaşık yüzde 25 gibi bir artışa tekabül eder. Günümüz fiyatları ile hesaplanacak olursa otogaz olarak kullanılan LPG'ye ek olarak 2,2 milyar lira ödenmiş olacak, bu rakam da yaklaşık 4 milyar liralık benzin faturasından gelmiş olacak. Dolayısıyla aynı mesafeyi kat etmek için her yıl 1,8 milyar lira daha az para harcanacak. Üstelik çevreye salınan zararlı gazların miktarı da azalmış olacak.'' 



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs