En Sıcak Konular

Sigara cezalarını valilikler tahsil edecek

30 Aralık 2010 13:37 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 'Dumansız Hava Saha Uygulaması' kapsamında tahakkuk ettirilen cezaların tahsilâtında belediyelerin yetersiz kaldığını belirterek, cezanın tahsilini valiliklere vermek için bir yasa tasarısı hazırladıklarını söyledi.

Bakan Recep Akdağ, Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı'nın yeni hizmet binasının açılışına katılmak üzere Erzurum'a geldi. Vali Sebahattin Öztürk'ü makamında ziyaret eden Bakan Akdağ, basın mensuplarının sorusu üzerine dumansız hava sahası uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
   
Dumansız hava sahasıyla ilgili kolluk kuvvetlerinin kapalı mekânlarda yaptığı denetimlerde ceza kesildiğini hatırlatan Bakan Akdağ, belediye meclislerinin tahakkuk ettirilen cezaların tahsilâtında yetersiz kaldıklarını belirtti.
   
Dumansız hava sahası konusundaki yeni gelişmeleri kamuoyuna duyurmak istediklerini kaydeden Akdağ, "Yasa yapıldığında bu yasağa uyulmayan müesseseler açısından yasaklar öngörülmüştü. Kolluk kuvvetleri denetimlerde kıraathane, bar, restoran gibi kapalı mekânlarda sigara içilmesine müsaade edenlere para cezası yazıyordu. Bu cezalar da Türkiye'de yaygın olarak tahakkuk ettirildi. Belediye encümenleri de bu tahakkuk ettirilen cezaları tahsil edecekti. Maalesef belediyelerin bu hususta görevlerini zaman zaman çok ciddi aksattıklarına şahit olduk. Tahsilât, Türkiye geneli yüzde 20- 25' i geçmedi. Bunun anlamı tahsilât yapmayarak belediyeler görevlerini yapmamış oldular. " dedi.

İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın il valiliklerine genelge gönderdiğini ve tahsilât konusunda görevini yapmayan belediyeler hakkında valiliklerin savcılıklara suç duyurusu yapacağına dikkat çeken Bakan Akdağ, "Tahsilât konusunda belediyeler yeterince görevlerini yerine getirmediği için şimdi yasayı değiştiriyoruz. Bu cezanın tahsilini valiliklere veriyoruz, hazırlığımız var." diye konuştu.
   
İş yerlerinde sigara içirenlerin bu davranışlarına devam etmeleri halinde cezaların katlanarak artacağını ve iş yerin ruhsatının iptaline kadar gideceğine vurgu yapan Bakan Akdağ, "Müesseselerinde sigara içiren yerler için cezalar katlanarak gidecek. Tekrarında ruhsat iptaline giden yeni süreç olacak. Yasada yapılacak değişiklikte bunu önemsiyoruz Türkiye bunu içselleştirdi. Bunu bazı kurumların delmesine izin vermeyiz. Kurumların kendileri zora düşürmesinler bu konuda müsamaha etmeyeceğiz. Bu, Sayın Başbakan'ın kati talimatıdır. Kararlılıkla insanı sigara dumanı ve zararından koruyacağız." şeklinde konuştu.
   
2011 YILINDA 100 BİN YATALAK HASTAYA EVİNDE HİZMET SUNULACAK
   
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlık olarak yatalak hastaları ile ağır özürlü vatandaşlara evlerinde sağlık hizmeti sunulması için gerekli alt yapı hazırlıklarının tamamlandığını ifade etti. Bakan Akdağ, 2011 yılı içerisinde ülke genelinde 70 ile 100 bin arasında yatalak hastanın evinde sağlık kontrollerinin yapılıp, diğer ihtiyaçlarının giderileceğine vurgu yaparak, "Evde sağlık hizmetlerinde 2011 yılının haziran ayına kadar yatağa bağımlı olan yatalak hastalar ile ağır özürlü olan vatandaşlarımız yararlanacak. Bu vatandaşlarımızın periyodik muayeneleri evlerinde yapılacak sağlık hizmetleri serum, sonda, beslenme, yatak ve alması gereken raporlar ile bütün bunların hepsini vatandaşımızın ayağına kadar götüreceğiz. Bu kolay değil, iyi organize olması lazım il sağlık müdürlüklerinin ama amaçla gerekli alt yapı ile eğitim çalışmalarını tamamladık. Artık yatalak bir vatandaşın ailesi sonda temini için dışarı çıkmayacak, alt bezi bulayım paralarını sosyal güvenlikten alayım sıkıntıları yaşanmayacak." dedi.
   
HASTALARIN ACİL SERVİSLERİNİ GEREKSİZ GİTMEYİN
   
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimi uygulamasına geçilmesine rağmen hala bazı vatandaşların ısrarla aile hekimlerine gitmek yerine hastanelerin acil servislerine akın ettiklerini belirtti.
   
Bu vatandaşlarından hastanelerin acil servislerini gereksiz yere doldurmamalarını isteyen Bakan Akdağ, "Aile hekimliği sistemine geçtik. Beğenmeyen aile hekimini değiştirebilir. Ancak hastanelerin acil servislerine gitmeden aile hekimlerine gideyim. Acil servislerin iş yoğunluğunu gereksiz yere arttırmayalım. Çünkü buralarda gerçek acil hastaların mağduriyetine neden olunuyor." açıklamasında bulundu.
 
cihan



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,715 µs