En Sıcak Konular

Gül, Diyarbakır'da zılgıtlarla karşılandı

30 Aralık 2010 11:13 tsi
Cumhurbaşkanı Gül'ün kritik Diyarbakır ziyareti başladı. Orduevinde kalmayan Gül'ün ilk mesajı sivilleşme

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kritik Diyarbakır ziyareti başladı. Zılgıtlarla karşılanan Gül'ün iki günlük ziyaretinde gözler vereceği mesajlarda.

BDP'li Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ile yapacağı görüşme büyük önem taşıyan Gül'ün ziyaret başlamadan verdiği ilk mesaj ise sivilleşme oldu. Gül bugüne kadar kente giden Cumhurbaşkanlarının tersine konaklama yeri olarak orduevini değil bir oteli tercih etti.

TRT Şeş'in programına katılacak olan Gül'e akşam yemeği sırasında da Kürtçe şarkılar söylenen bir müzik programı sunulacak.

GÜL'E POŞİLİ ZILGITLI KARŞILAMA

MGK'nın "Tek dil, tek bayrak ve tek devlet" açıklamasının ardından yapılan kritik Diyarbakır ziyareti başladı. Gül'ün Diyarbakır'a inişi sırasında havaalanında karşılama töreni yapıldı. Törende Tarım ve Köy İşleri Bakanı'nın yanı sıra Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de hazır bulundu. Havaalanının çıkışında bekleyen vatandaşların zılgıtlarla karşıladığı Gül'e karanfil sunuldu. Bir vatandaş da Gül'e doğu ile özdeşleşen poşi verdi. Karşılama töreninin ardından Gül ilk ziyaretini Valiliğe yapmak için yola çıktı.

BAYDEMİR KÜRTÇE SÖZLÜK HEDİYE EDECEK

En önemli ziyaretlerden biri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir olacka. Baydemir'in Cumhurbaşkanı Gül'e Kîzvan (Menengeç) kahvesi ikram edeceği ve Kürtçe-Türkçe bir sözlük hediye etmek için hazırlık yaptığı öğrenildi.

GÜL'DEN BİR İLK DAHA

Gül programı kapsamında Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulunacak, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'tan da üniversite ile ilgili brifing alacak. Gül, Diyarbakır'daki siyasetçi, işadamları, sivil toplum örgütleri ve gazeteciler ile bir araya gelecek.

Gül iki günlük ziyaretinde bir ilke daha imza atacak. Bugüne kadar Diyarbakır'a giden bütün Cumhurbaşkanları orduevinde kalıyordu. Ancak Gül bu kuralı bozdu. Orduevinin karşısında bulunan Dedeman Otel'de kalmaya karar verdi. Otel'de Gül için yoğun güvenlik önlemleri alındı.

KÜRTÇE ŞARKILAR DİNLEYECEK

Gül Diyarbakır programı çerçevesinde TRT’nin Kürtçe kanalı TRT-Şeş’in canlı yayınına katılacak. Gül, Rojev (gündem) isimli programın canlı yayın konuğu olacak ve programda kanalın iki yöneticisinin sorularını yanıtlayacak. Gül’ün canlı yayının açılışında Kürtçe selamlamada bulunması bekleniyor. Gül’ün programdaki konuşması TRT tarafından Kürtçe’ye tercüme edilecek.

Akşam yemeğini bir restoranda yemesi beklenen Gül’e Bedir Aysel ve Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri Kürtçe şarkı söyleyecek.

DİYARBAKIR'I GEZECEK

Gül'ün yılın son günü 31 Aralık'taki Diyarbakır programında ise turistik ve tarihi mekanları ziyaret var. Gül eşi Hayrinusa hanım ile Atatürk'ün bir süre konakladığı Gaziköşkü, Tarihi Keçi Burcu'nu gezdikten sonra, restorasyonu devam eden Hz. Süleyman Türbesi'nde incelemelerde bulunacak. Cuma namazını Nebi (Peygamber) Camii'nde kılacak olan Gül, Gazi Caddesi'nde bulunan esnafları ziyaret etikten sonra saat 16.00'dan Diyarbakır'da ayrılacak.

TUĞLUK'LA GÖRÜŞECEK Mİ?

Gül'ün ziyareti öncesi özerklik tartışmasını başlatan DTK adına Aysel Tuğluk bir açıklama yapmış
"Sayın Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır ziyaretinin, başta anadilde eğitim ve kamusal alanda Kürtçenin kullanımı olmak üzere, halkımızın kendisini Türkiye gerçekliği içerisinde özgür bir şekilde yöneteceği koşulların hazırlanmasında bir önayak, bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz" dileğinde bulunmuştu. Ancak Gül'ün programında Tuğluk'la bir görüşme bulunmuyor.



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,918 µs