iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Ricci’yi Ankara’ya göndermek?

30 Aralık 2010 11:13 tsi
Ricci’yi Ankara’ya göndermek?

Gecikmeli ABD Büyükelçisi Ricciardone Ankara’ya geliyor. Beyaz Saray birilerinin ayağına basarak bu atamayı yaptı. İşte ‘birileri’ listesi… iyibilgi Ankara

ABD’nin Ankara Büyükelçisi olsun istemiyle atamasını Senato’ya gönderen Başkan Obama 5 aydır bekliyordu. Tabii Ankara da. Ama Senato onay vermedi ve “yandaş büyükelçi” olur iddiasıyla Ricciardone’yi bekletti.

Aslında herkes biliyor ki, Beyaz Saray’a bu direnişin arkasında Cumhuriyetçiler ve İsrail lobisi bulunuyordu. Bir anlamda bu atamayı Başkan’ın “kendi başına” yapmasını zorladılar. 

Yüksek bürokrat atamalarında Senato tatildiyse Başkan direkt bir görevlendirme yapabiliyor. Ricciardone için de öyle oldu. Bunun perde arkasına biraz bakmak gerekiyor.

Bu beş aylık süre içinde Ankara gibi kritik bir koltuğun boş bırakılması, zaman zaman gergin anlar yaşayan Türkiye-ABD ilişkileri için sıkıcı oldu. Fakat ABD’de yapılan ara seçimleri araya girmesi ve bu yüzden Obama’nın Yahudi lobisine en azından antipatik görünmeme kaygısı atamayı erteletti.

Gerçi sonuca etkisi çok olmadı ama Obama kaybedecek birşeyi olmadığını da gördü. Sadece bu atama ile ilgili olarak değil, ikinci seçim dönemi için girişeceği savaşı da buna göre okuyabilir.

Keza, İsrail-Filistin görüşmelerinde ABD’nin talep ettiği “yeni yerleşim yerleri” yapılmaması ricasını üstelik büyük ödüller vaadeden ABD’ye karşı reddeden İsrail’den de bu manada umudu kesmiş olması elini kolaylaştırmış görünüyor.

Çünkü önemli ve ciddi destekçisi bulunan iddialardan biri de, Ankara Tel Aviv’e elçi göndermeden ABD elçi göndermez teziydi. Şimdi gönderiliyorsa…

Dikkat edilmese gereken noktalardan biri de yapılan atamaların yelpazesi. Obama, Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Suriye (!) ve Çekler’e de elçi gönderdi! Bu daha geniş bir bakışın konusu olacak gibi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,851 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs